25 / 04 / 2024

Tapu harcı ne kadar olacak?

Tapu harcı ne kadar olacak?

Tapu harcında Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile konut ve işyeri devir işlemlerinde alınan tapu harcı kısa bir süreliğine düşürülmüştü. Peki, 30 Eylül'den sonra tapu harcı ne kadar olacak?



Tapu dairesinde yapılan gayrimenkul alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için belli miktarlarda tapu harcının ödenmesi gerekiyor. 


Kanunen işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Dolayısı ile ödenecek tapu harcını satış bedeli belirliyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.

 

“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcı indirim kampanyası

Tapu harcında Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile konut ve işyeri devir işlemlerinde alınan tapu harcı kısa bir süreliğine binde 20 yerine binde 15 olarak tahsil edildi. Tapu indirimi 30 Eylül'de sona erecek. Peki, tapu harcı ne kadar olacak?


Tapu harcı indirimi bittikten sonra, Bakanlar Kurulu bir karar almadıkça eski oranlar uygulanmaya başlanacak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön