20 / 04 / 2024

Tapu harcı oranı değişti mi?

Tapu harcı oranı değişti mi?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni düzenleme kapsamında tapu harcı oranları da yer alıyor. Peki, tapu harcı oranı değişti mi?



Meclis'te kabul edilen düzenlemeye göre tapu harcı oranlarında yeni uygulamaya geçildi. Tapuda yeni dönemin başladığı bu düzenleme kapsamında tapu harcı oranı değişti mi?


Tapu harcı oranı henüz değişmedi. Ancak tapu harcı oranının değiştirilme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verildi.


Mevcut uygulamada tüm gayrimenkullerden satış değeri üzerinden tek bir oran olan binde 20 (yüzde 2) tahsil ediliyorken, Bakanlar Kurulu'nun alacağı karar ile bu oran çeşitlendirilebilecek.


Bakanlar Kurulu kendisine verilen yetki ile tapu harcını gayrimenkullere göre farklı oranlarda belirleyebilecek. 


Maliye Bakanı Ağbal yeni tapu harç oranları hakkında, “Mesela, gayrimenkulün konut veya iş yeri olmasına bağlı olarak yüzde 2 olan vergi oranını farklılaştırabileceğiz. Gayrimenkul sertifikası karşılığı, gayrimenkul edinimi bakımından vergi oranını farklılaştırma yetkisi alıyoruz. Gayrimenkulün sınıfı, lüks olup olmadığına, büyüklüğüne, bulunduğu yere vergi değerine göre farklı oranlar belirleme yetkisi alıyoruz. Burada bütün bu parametreleri ayrı ayrı ya da tamamını birlikte değerlendirebiliriz” dedi.


Bakanlar Kurulu'na ayrıca inşaat sürecinde imzalanan sözleşmelerden alınan Damga Vergisi oranlarını farklı oranlarda belirleme yetkisi verildi.


Yeni düzenleme ile Bakanlar Kurulu, her bir sözleşme için bu oranları aşağı çekebilecek ya da yükseltebilecek.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön