26 / 04 / 2024

Tapu harcını düşük ödeyen yandı! Devlet o 80 bin kişinin peşinde!

Tapu harcını düşük ödeyen yandı! Devlet o 80 bin kişinin peşinde!

Ev alım satımında daha az masraf etmek isteyen bazı kişiler ev bedelini düşük beyan ederek tapu masrafını daha az ödeme yoluna gidiyor.  Fakat bunun tespit edilmesi halinde cezası ağır. Devlet bu kapsamda 80 bin kişiyi takibe aldı.  Peki ne olacak? Evini düşük göstermenin cezası ne? Bunu yapan han



Son bir yılda iğneden ipliğe her şeye astronomik zamlar geldiği gibi ev alım -satım masrafları da bundan etkilendi. En azından tapu masrafından kısıntı yapmak isteyen bazı alıcı ve satıcılar ise bu amaçla, evin rayiç bedelini tapu işlemi sırasında gerçeğinden düşük beyan ediyor. Böylece daha düşük tapu masrafı ödenmiş oluyor. Ancak bunun ciddi sonuçları olabilir.

Değeri milyonları bulan evlerin tapua düşük gösterilmesi yetkili makamların gözünden kaçmadı. Beyan edilen fiyat ile bazı evlerin gerçek değeri arasındaki fark yüzde 300’lere ulaşırken,  bu yönde gelen ihbarlar üzerine ilgili makamlar harekete geçti.

BAKANLIK TAKİBE ALDI

Alınan bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, alım-satım işlemlerinde yanıltıcı beyanda bulunanları, ev fiyatlarında fahiş oranda zam yapanları ve piyasada arz talep dengesini bozan dezenformasyona neden olan emlakçıları  incelemeye aldı.

Yapılan incelemelerde, gayrimenkul sektöründe finansman, emlak ve  tapu  verileri ile vatandaşlardan gelen ihbarlar değerlendiriliyor.

Tapu harcını düşük ödeyen yandı! Devlet o 80 bin kişinin peşinde!

RADAR SİSTEMİ OLUŞTURULDU

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Risk Analizi Genel Müdürlüğü’nün oluşturduğu ’Radar’ sistemi aracılığıyla,  gayrimenkulün değerini olduğundan düşük göstererek buna göre tapu harcı ödemesi yapanlar ve hazineyi zarara uğratanlar belirlendi.


Geri Dön