24 / 04 / 2024

Tapu satışı için vekalet ücreti 2022 ne kadar?

Tapu satışı için vekalet ücreti 2022 ne kadar?

Çeşitli sebeplerle tapuya gidemediğiniz durumlarda kendinize almak istediğiniz herhangi bir taşınmazı, vekalet vererek de satın alabilirsiniz. Peki, Tapu satışı için vekalet ücreti bu yıl ne kadar oldu? İşte 2022 noter vekalet ücretleri!



Bir kişinin başka biri adına işlem yapabilmesi için o kişiden yazı ve imza yoluyla vekaletname onayı alması gerekiyor. Velaketname, tapu işlemlerinde de kullanılabiliyor. Hiçbir tapu işleminin bizzat yapılması zorunlu değil.Her işlem bir başkasına yaptırılabiliyor. 

Tapu işlemlerine özgü vekaletnamenin noterde düzenlenmesi gerekiyor. Vekaletname mutlaka nüfus cüzdanına veya pasaporta göre düzenleniyor. Başka bir kimlik belgesine göre düzenlenmiş vekaletnameyi tapu daireleri kabul etmiyor. Ehliyet kimlik belgeleri de tapu dairelerinde kabul edilmiyor. 

Tapu satışı için vekalet ücreti 2022 ne kadar?

Vekaletname üzerine vekalet verenin son altı ay içerisinde çekilmiş olan fotoğrafının yapıştırılması zorunlu oluyor. Daha eski tarihli fotoğraflar noterce kabul görmüyor. Kabul edilse dahi tapu dairesinde sorun çıkabiliyor.

Vekaletnamede verilen yetkilerin net bir şekilde beyan edilmiş olması gerekiyor. Tapu dairesi vekalet üzerinde yorum yapma hakkına sahip değildir. Vekaletnamede hangi işlemler yazılmış ise sadece o tapu işlemlerini yapabiliyor. Bu kapsamda; satış, bağış, ipotek, kira, satış vaadi, kat karşılığı inşaat, terkin gibi açıkça tapu işleminin adı yazılması gerekiyor. İşlemin adı yazılmamışsa o anlama gelecek ibareler yazılmış olsa dahi tapu dairesi riski girmiyor ve bu işlemi gerçekleştirmiyor. 

Vekalet verenin ve vekilin T.C.numaralarının vekaletnameye muhakkak yazılması gerekiyor. T.C. numaraları yazılmayan vekaletnameler tapu dairelerince kabul edilmiyor. Tapu işlerinde vekilin avukat veya emlak müşavirleri arasından seçilmesi her zaman yararlı oluyor.  


Geri Dön