28 / 03 / 2024

Tapu takasın özellikleri nelerdir?

Tapu takasın özellikleri nelerdir?

Tapu takas işlemi bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor. Peki, tapu takasın özellikleri nelerdir?



Tapu takasın özellikleri nelerdir?

Tapu takas işlemi bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor.  Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor. Takasta değiştirilecek malların değerlerinin birbirine eşit olması şart değil. 


Değerler arasında eşitlik olmadığı takdirde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. Tapu sicil müdürlüğünün takasta değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. 


Değerlerin eşit olmadığından bahisle akdi yapmaktan kaçınması da mümkün olmuyor.  Değer eşitliği için ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyerek, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor. Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların trampa yapılması mümkündür.

 

Trampanın özellikleri!

- Trampa büyük kârlara ve zararlara neden olabilir. Malların piyasa değeri konusunda bilgisi ve dengesini bulunmayanlar, sürekli aldanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklardır.


- Mallar bölünebilir türden değilse değişim yine güçleşecek ve hatta malın türüne göre, bazen olanaksızlaşacaktır.


- Değişimi yapılmak istenen malların korunması, taşınması ve stoklanması çok güç olabilir. Çünkü mallar bozulur. Paranın uzun süreli gereksinmeleri karşılayabilmesi için hafif, bozulmaz ve kolaylıkla saklanabilir mallar olması gerekir.


- Trampada bir satış birde alım aşaması vardır. Malını vermek isteyen kimse önce o malı arayanı bulacak, sonra kendi istediği malı satacak alan kimseyi arayacaktır. Gerekirse diğer bir mal içinde onu satanı bulmaya çalışır. Bu olay az çok uzun bir sürenin geçmesini gerektirir.


- Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesidir. Değiştirilecek mallar taşınır veya taşınmaz mal olabilir.


Tapu trampa masrafları 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön