26 / 04 / 2024

Tapusu bir kişiye ait olan mal kardeşlere bölüştürülebilir mi?

Tapusu bir kişiye ait olan mal kardeşlere bölüştürülebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Beş kardeş işyeri çalıştırıyorduk. İşyeri iki kardeşin, diğer kardeşler bu yerde sigortalıydı. 1996’da dükkan satın aldık, alırken bu yeri bir kardeşimizin üzerine yaptık. O da dükkanı oğlunun üzerine yapmış. Biz dükkanı üzerimize alabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Beş kardeş birlikte işyeri çalıştırıyorduk. İşyeri iki kardeşin, diğer kardeşler bu yerde sigortalıydı. 1996’da kazancımızla bir dükkan satın aldık, alırken bu yeri bir kardeşimizin üzerine yaptık. Sonra hepimiz emekli olduk. Şimdi birlikte aldığımız dükkanı artık beş kardeş üzerine yapmak istiyoruz ama sahip çıkan kardeş buna yanaşmıyor. Hatta o da dükkanı 19 yaşındaki oğlunun üzerine yapmış. Bizler bu dükkanı üzerimize alabilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Tapusu bir kişiye ait olan mal kardeşlere bölüştürülebilir mi?

Beş kardeş birlikte işyeri çalıştırıyorduk. İşyeri iki kardeşin, diğer kardeşler bu yerde sigortalıydı. 1996’da kazancımızla bir dükkan satın aldık, alırken bu yeri bir kardeşimizin üzerine yaptık. Sonra hepimiz emekli olduk. Şimdi birlikte aldığımız dükkanı artık beş kardeş üzerine yapmak istiyoruz ama sahip çıkan kardeş buna yanaşmıyor. Hatta o da dükkanı 19 yaşındaki oğlunun üzerine yapmış. Bizler bu dükkanı üzerimize alabilir miyiz?

A.A.

*****

1996’da kardeşiniz bir gayrimenkul almış, parasını ödemiş tapuda da adına tescil ettirmiş. Şimdi sizin anlattığınız farklı ama benim hukuken gördüğüm durum bu. Bir gün iş hukuki ihtilafa dönüşürse mahkemenin de göreceği budur. Zira olayda sizin de bu yerde hakkınız olduğuna dair bir bulgu veya belge yok. Kardeşiniz para kazanmış onu da bir yatırıma dönüştürmüş.

Sonra da bunu oğlunun üzerine devretmiş, bu onların kendi arasında bir işlem. Üzerinde ipotek varmış... Olabilir bu da ipotek alacaklısı ile ilgili bir işlem. Dolayısıyla okuyucuma bu yerdeki bir hisseyi adına tescil ettirebilecek bir hukuki yol öneremiyorum. Bu taleple açacağı bir dava da çok büyük ihtimalle olumsuz sonuçlanacaktır.

*****


Geri Dön