27 / 04 / 2024

Tarihi Alanya Kalesi içten yıkıldı!

Tarihi Alanya Kalesi içten yıkıldı!

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Tarihi Alanya Kalesi’nin tarihi surları katledildi. Surların yakımına Avusturyalı emekli pilotun ev tadilatı yol açtı



Dünyada yaşamın sürdüğü az sayıda bulunan kaleden biri olan Alanya Kalesi'nin kente en hakim noktasında bulunan Avusturyalı Walter Godina'nın evine bitişik tarihi surlar yıkıldı. Sabah Ege Gazetesi'nden Mehmet Al'ın haberine göre; evine yaptırdığı izinsiz pencere ve korkuluk inşaatının yıkıma sebep olduğu iddia edilen Godina hakkında savcılığa suç duyurusu yaptı.

İZİNSİZ ÇALIŞMA YAPTI

Tarihi kalenin Ehdemek bölgesinde bulunan kısmında, Avusturyalı Godina'ya ait evin duvarlarıyla hemen yanında ve Alanya Müze Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan tarihi surların nisan ayında yıkıldığı belirlendi. 10 metreye yakın sur ve Godina'ya ait balkonun bir kısmının yıkılma sebebinin, surlara bitişik noktadaki evden surlara pencere açılması, balkon kısmına ve surların üzerine korkuluk yaptırılması olduğu iddia edildi.. Walter Godina'nın, tarihi sit alanı içinde olan alanda yaptığı tüm bu işlemler için izin almadığı açıklandı.

ÇİFTE SORUŞTURMA

Alanya Müze Müdürlüğü, izinsiz müdahale ile surların yıkılması nedeniyle Walter Godina hakkında yasal işlemlerin başlatıldığını ve Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yaptı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından hayata geçirilen soruşturmalar sürerken, yıkılan surlarla ilgili restorasyon projesi hazırlandığı açıklandı. Hisariçi Mahallesi Muhtarı Mustafa Bayrak ise surların yağmurlardan etkilenerek yıkıldığı kaydedildi.

TURİSTLERİN GÖZDESİ

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliğinde bulunan Alanya Kalesi'nde, İçkale ve Ehdemek olmak üzere iki iç kale yer alıyor. Alanya Kalesi, dünyada yaşamın asırlardır sürdürdüğü ender kalelerden biri olma özelliğinine sahip. Çok sayıda yerli ve yabancının yaşamına devam ettirdiği kale, Alanya'nın en önemli tarihi ve turistik değerlerinin başında bulunuyor. Kaleyi her yıl binlerce turist ziyaret ediyor.


Geri Dön