19 / 04 / 2024

Tarım arazilerinde ifraz nasıl yapılır?

Tarım arazilerinde ifraz nasıl yapılır?

Tapuda ifraz ile tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar bölünebiliyor. Arsa ve arazilerde ifraz işlemi yapılabiliyor. Peki, tarım arazilerinde ifraz nasıl yapılır?



Tarım arazilerinde ifraz nasıl yapılır?

Tapuda ifraz ile tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar bölünebiliyor. Bu işlem ile tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenmesi ve ayrılmasıyla tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilebiliyor.


Arsa ve arazilerde ifraz işlemi yapılabiliyor. Ancak, 6537 sayılı Toprak Koruma Kanunu ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesi dolayısı ile ifraz yapılması engellenmişti. 


10.08.2001 ve 24489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine istinaden Tarım Bakanlığınca yazılan 15.11.2001 tarih 1288-12636 sayılı yazıda;


“... tarım arazilerinin korunması ve amacına uygun kullanılması kapsamında tarla parsellerinin ifrazı veya tevhidi yapılırken arazi bozulması ve ekonomik kayıpların önlenmesi için parselin büyüklüğü, konumu ve geometrik şeklinin belirlenmesinde Tarım Bakanlığı’ndan görüş alınması gereklidir.” deniyor. 


Bu itibarla, tarla bağ, bahçe gibi vasıflara haiz tarım arazilerinin tevhit, ifraz ve cins değişikliği işlemlerinde Tarım Bakanlığı’nın il veya ilçedeki biriminin uygun görüşünün alınması gerekiyor. 


Tapu ayırma iptali!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön