19 / 04 / 2024

Tatil sezonu yaklaşırken satılık ve kiralık pansiyonlar vitrine çıktı!

Tatil sezonu yaklaşırken satılık ve kiralık pansiyonlar vitrine çıktı!

Havuzlu-restoranlı satılık veya kiralık 100'den fazla pansiyon ve apart otel var. Pansiyonların fiyatı 150 bin TL'den başlıyor. Öğrenci pansiyonlarını 3 bin 500, turistik pansiyonları ise 18 bin TL'den başlayan bedellerle kiralayabilirsiniz...



Yaz sezonu yaklaştıkça satılık ve kiralık pansiyonların sayısı da artıyor. Özellikle Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da pek çok işletme yılın son aylarında el değiştirmeye başlıyor. Parası olan yatırımcılar, satın aldıkları veya işletmek için devraldıkları pansiyonlarda gerekli bakım ve değişikliği yaparak yeni sezona hazırlanıyorlar.

Bu yıl da turizm sezonunun parlak geçmesi bekleniyor. Bu beklenti de sektöre yeni yatırımcıların, girişimcilerin girmesini sağlıyor. Peki yüksek kazanç vaat eden bu sezonda turizm yatırımı yapmak için tren kaçtı mı Satılık veya kiralık pansiyon, otel, apart ilanlarına bakılırsa hala fırsat var...

150 BİN TL'YE DE VAR...
Satılık ve kiralık pansiyonların çoğu Ege ve Akdeniz sahil şeridindeki il ve ilçelerde. Antalya, Kemer, Manavgat, Side, Kuşadası, Söke, Ayvalık, Çeşme, Foça, Fethiye, Bodrum, Dalyan, Bozcaada, Gelibolu gibi tatil yörelerinde çok sayıda satılık veya kiralık pansiyon ve apart var.

Pansiyonların fiyatı bulunduğu bölgeye, büyüklüğüne ve yatak kapasitesine göre 150 bin TL'den başlayıp 2 milyon 500 bin TL'ye kadar çıkıyor. Özellikle restore edilip pansiyon olarak işletilen eski ve tarihi binaların fiyatının daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.

KİRALIK PANSİYONLAR
Satın almaya param yetmez ama işletebilirim diyorsanız sezonluk kiralana pansiyonlar da var. Erzurum, Balıkesir, Burdur, Kütahya gibi şehirlerde öğrencilerin kaldığı pansiyonların kiraları kapasitelerine göre 3 bin 500 ile 50 bin TL arasında değişiyor.

Tatilcilerin tercih ettiği Kemer, Manavgat, Ayvalık, Marmaris gibi tatil yörelerindeki pansiyonların sezonluk kirası ise 18 bin TL'den başlayıp 60 bin euro'ya kadar çıkıyor.

SIKI PAZARLIK YAPIN
Özellikle daha önce bu işe soyunup da yapamayan, iş değiştirmek isteyen ya da yaşlılıktan dolayı ilgilenemeyenler ellerindeki pansiyonları satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılan pansiyonların birçoğunda belirlenen fiyatların pazarlığa tabi olduğu belirtiliyor. Yani hazırladığımız satılık ve kiralılık pansiyon tablolarında ilgilendikleriniz olursa sıkı bir pazarlıkla fiyata daha da düşürme şansınız olduğunu belirtelim...

Karar vermeden önce...
Sektör temsilcileri, rekabetin çok yoğun olduğu turizm sektörüne girmek isteyenlere şu uyarılarda bulunuyorlar:
Yaz sezonunda elindeki boş yatağı doldurabilmek için fiyatlarını düşüren çok fazla tesis var. Sakın bu hataya düşmeyin. Sezon sonunda gelen elektrik faturası bile sizi şoke edebilir. Olası bütün giderleri göz önünde bulundurarak fiyat belirleyin.
Satın alacağınız veya kiralayacağınız pansiyonun oda sayısının fazla olmasına özen gösterin. Örneğin, 20-30 odalı bir pansiyonun yarısı giderleri karşılarken, diğer yarısı size kalmalı.
Turistik beldelerdeki pansiyonların merkeze yakınlığı önemli.
Güçlü bir işletme sermayesine ve iyi bir ekibe de sahip olmalısınız.

Bülent Ekimci/Para


Geri Dön