29 / 03 / 2024

TBMM'de kentsel dönüşüm konuşuldu!

TBMM'de kentsel dönüşüm konuşuldu!

2014 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu' nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın bütçesi konuşuldu. Görüşmelerde bazı milletvekilleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a soru sordu...




CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin'e nükleer santral yapıldığı zaman orada bir tane bile balık kalmayacağını iddia ederek, "Henüz ÇED raporu verilmediği halde, taş ocağı ruhsatıyla Ruslara nükleer santralin altyapısını yaptırıyorsunuz" dedi.


Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2014 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini açıkladı. 


CHP  Ankara  Milletvekili İzzet Çetin, kentsel dönüşümü eleştirerek, "Kentsel dönüşümün rant alanı olarak görülmesine, şehirleşmekten çok, birtakım insanların zenginleşmesi için kullanılmasına karşıyım" dedi.


ODTÜ'den geçirilecek yolla ilgili görüşlerini açıklayan Çetin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a, "(Yol, ODTÜ Rektörlüğünün istediği şekilde tünel olacak) dediğiniz zaman, ben içimden size teşekkür etmiştim. Ama bayram arifesinde sabaha karşı birden bire yol çalışmasına başlandığını görünce üzüldüm. Üstelik bu da, Ankara Belediyesinin bütün işlerinin görüldüğü bakanlığı refüze edecek şekilde yapılıyor" dedi.


Çetin, bakanlığın ODTÜ ormanının katledilmesine seyirci kalmasına şaşırdığını ifade ederek, "Eşkıya gibi oraya girilmesine siz de gözyumunca..." dedi. AK Partili milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Çetin, "Eşkıya demedim, eşkıya gibi dedim" ifadesini kullandı.


CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin'de yapılması planlanan nükleer santral konusuna değinerek, "Mersin'e nükkeer santral yapıldığı zaman orada bir tane bile balık kalmayacak, orada yetişecek ürünü üretici satamayacak, satılanları da kimse yemeyecek" dedi.


Olası bir nükleer tehlikede oradaki nükleer bulutların bütün sahil şeridini kaplayacağını ve turizmi baltalayacağını kaydeden Atıcı, "Orada 20 bin ağaç kesilmiş. Henüz ÇED raporu vermediğiniz halde 30 Mart'ta kazmayı vurmuşlar, 8 aydır çalışıyorlar. 'Bu nedir?' diye sordum, 'taş ocağı çalıştırıyoruz' dediler. İnsanları kandırmayalım. Oraya taş ocağı ruhsatı verilerek Ruslara nükleer santralin bütün altyapısını yaptırıyorsunuz" diye konuştu.


Atıcı, Mersin'de onlarca termik santral yapıldığını belirterek, "Mersin'de çimento fabrikaları kurduruyorsunuz. Mersin'e garazınız mı var? Var gibi görünüyor" dedi. Mersin'e sülfirikasit fabrikası da kurdurulduğunu ifade eden Atıcı, "O nükleer santral patladığı zaman insanlar nefes alamayacak; ne Alevisi ne Sünnisi, ne Kürtü ne Türkü, herkesi kanser eder" sözlerini sarfetti.


-"Mimar ve mühendis odalarına duyduğunuz kin ve nefretin nedeni nedir?"


CHP  İzmir  Milletvekili Musa Çam, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk önceliğinin, çevre değil şehircilik olduğunu öne sürdü. 


"AK Parti denince ilk akla gelen inşaat, rant ekonomisi" diyen Çam, en büyük doğa katliamına AK Parti döneminde maruz kalındığını savundu.


Çam, insanların yüzde 33'ünün "yeşil alanlara ulaşımlarının mümkün olmadığını" söylediğini bildirerek, "İktidarınız muhalefeti düşman gibi görüyor. Aykırı seslere tahammül bile edemiyorsunuz. Orman Mühendisleri Odası yapılan düzenleme ile Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlandı. 11 odanın da Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanması için çalışılıyor. Mimar ve mühendis odalarına duyduğunuz kin ve nefretin nedeni nedir?" diye sordu. 


Çevre bilinci nedeniyle sokağa dökülenlerin gazla, copla ortadan kaldırılamayacağını ifade eden Çam, "Ağaç dikme şenklikleri ile gerçekleri gözardı edemezsiniz. AKP'nin doğa ile bir meselesi olduğunu herkes biliyor ve kabul ediyor" dedi.


CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Başkent'e ilişkin şikayetlerini dile getirdi. 


"Ankara ışıksız bir kent" diyen Gök, "Kuzey Ankara Kentsel Dönüşümü'nde hatalar olduğunu kabul etmiştiniz ve bunları gidereceğinizi söylemiştiniz ama bana şikayetler hala gelmeye devam ediyor" dedi. Gök, Yapracık Konutları'ndaki sorunların devam ettiğini belirterek, "Yapracık konutları zevksizlik örneğinin ve kalitesizliğin örneğidir" diye konuştu.


Gök, Mogan Gölü'nde kirlenme olduğunu ve yüzlerce kuşun yaşadığı göle uçak indirme projesinin uygulanmaması gerektiğini kaydetti.


ODTÜ yolu ile ilgili görüşlerini açıklayan Gök, "ODTÜ yolu ile ilgili onayladığınız proje askıda iken, Ankara Belediyesi bir gece yarısı ODTÜ arazisine kabaca ve hoyratça girdi. Askı süresi bitmeden bunun yapılmasını vicdanınızda nasıl açıklayabilirsiniz?. O yol projesi 1991'de alınmış bir karardır. ODTÜ yolu keşke orada, o kadar şehirleşme yaşanmadan o zaman yapılsaydı ya da o proje revize edilseydi" dedi.


AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, hem  TOKİ  Başkanı hem de bakanlık görevleri sırasında devlete verdiği hizmetlerden dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a teşekkür etti.


Çelebi, Ağrı'da yeni yapılan konutlarla ilin çehresinin değiştiğini söyledi.


AA


Geri Dön