19 / 03 / 2024

Tek evi olanların ödeyeceği ve ödemeyeceği vergiler!

Tek evi olanların ödeyeceği ve ödemeyeceği vergiler!

Kimi vergilerde tek mesken sahipleri için bazı muafiyetlikler sunuluyor. Peki, tek evi olanların ödeyeceği ve ödemeyeceği vergiler hangileri?



Gayrimenkul sahibi olanlar, gayrimenkulünün türüne göre zaman zaman vergi mükellefi olabiliyor. Gayrimenkuller için ödenen vergiler emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, değer artış kazancı vergisi ile kira gelir vergisi sıralanıyor.

Bu vergilerden bazıları sadece konut ve işyerleri için bazıları ise, arsa ve araziler de dahil tüm gayrimenkul türleri için ödenebiliyor. 

Tek mesken muafiyeti

Kimi vergi kanunları tek mesken sahiplerine bazı imtiyazlar sunuyor. Tek evi olan vatandaşlar bazı vergilerden muaf olurken, bazılarını ise yine ödemek durumunda olabiliyor. İşte tek evi olanların ödeyeceği ve ödemeyeceği vergiler..

Tek evi olanların ödeyeceği vergiler

1- Çevre temizlik vergisi: Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödeniyor. Sadece konut ve iş yerlerinin mükellef olduğu vergi, meskenlerde su faturasına yansıtılıyor.Su faturasının ödenmesi ile birlikte çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.

2- Emlak vergisi: Tek evinin yanı sıra,yazlığı ya da herhangi bir kazancı olan kimseler tek evleri için emlak vergisi ödemek durumunda kalıyor. Ancak Emlak Vergisi Kanunu'nda yer alan muafiyet şartlarını taşıyan kimseler vergiden muaf oluyor.

3- Değer artış kazancı vergisi: Tek evi olup da 5 yıl içinde satanlar elde ettikleri kazanç için değer artış kazancı vergisini ödüyor.

4- Kira gelir vergisi: Sahibi olduğu evi başkasına kiraya vererek, kiraladığı bir başka evde oturanlar; ödedikleri kira bedellerini gider olarak göstererek vergiden indirebiliyor. Ortaya çıkan cüzi rakamların üzerinden vergi ödemesi yapılabiliyor.

Tek evi olanların ödemeyeceği vergiler ve şartları

1- Emlak vergisi: Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olup da hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri vergiden muaf olabiliyor. 

2- Kira gelir vergisi: Yukarıda belirttiğimiz gibi sahibi olduğu evi başkasına kiraya vererek, kiraladığı bir başka evde oturanlar; ödedikleri kira bedellerini gider olarak göstererek vergiden indirebiliyor. Bu durumda kimi zaman vergi ödemelerinden muaf da olunabiliyor. 

 

Kimler Kasım'da emlak vergisi ödeyecek?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön