25 / 04 / 2024

Tekzen'in 5 yıllık hedefinde 1.5 milyar TL ciro var!

Tekzen'in 5 yıllık hedefinde 1.5 milyar TL ciro var!

Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, 5 yıllık hedeflerinde 1,5 milyar TL'lik ciro ve yüzde 30 halka arz olduğunu söyledi. Gigin, perakende sektöründe düşen karlılık oranlarına karşı da 12 ülkeden temsilcinin bulunduğu bir birlik kurduklarını belirtt



Türkiye'nin ilk yapı marketi Tekzen, 2016 yılına dair planlarını 1,5 milyar TL ciro, 175 mağaza, yüzde 30 halka arz ve en az 3 ülkede faaliyet olarak açıkladı. Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, şu anlık 315 milyon TL. ciroya ulaştıklarını kaydederek, "Bugün için 82 mağazamız bulunuyor. Yurtdışında Romanya'da faaliyetlerimiz var. Fakat oradaki ekonomik durumdan dolayı çıkıp- çıkmama konusunu tartışıyoruz" dedi. Bir dönem Suriye pazarına girme aşamasına geldiklerini de ekteren Gigin, "Patlak veren sorunlar nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Bir dönem İran pazarını da düşündük buradan da mevcut durum nedeniyle geri adım attık. Şimdi Irak ve Gürcistan pazarlarında istekliyiz. Buralarda ortaklıklar kurmayı planlıyoruz. Eğer bu ortaklıklar gerçekleyirse bu yıl bitmeden bu pazarlara gireriz" diye konuştu.

DÜŞEN KARLILIĞA KARŞI BİRLİK

Perakende sektöründe hızlı büyümenin yanında karlılık oranlarının giderek düştüğünü söyleyen Murat Gigin, bu duruma karşı bir 'satın alma birliği' kurduklarını söyledi. Bu birlik sayesinde düşen karlılık oranlarının etkisinin azaltığını ifade eden Gigin şöyle konuştu: "12 ülkeden şirketin bulunduğu bu birlik 800 mağazayı temsil ediyor. Yapacağımız ithalatlarda da 800 mağaza için pazarlık yapıyoruz. Bu da ciddi fiyat avantajları sağlıyor. Birliğin ticaret hacmi 2,5 milyar avro." Türkiye'yi yeniliklerle de tanıştırdıklarını hatırlatan Gigin, Türkiye'nin ilk barkot ve ambalaj kavramıyla Tekzen'in arka bahçesinde tanıştığını aktardı.

BELPA'ya zorbalıkla el konuldu

Tekzen'den önce 1989 yılında İstanbul'da gıda perakendeciliği alanında faaliyet göstermek için belediyenin yüzde 4 ortaklığıyla Belediye Pazarlama (BELPA)' yı kurduklarını söyleyen Tekzen Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit o dönemi şöyle anlattı: "O dönemin parasıyla 15 milyon dolar araziye para harcadık. Nurettin Sözen o sırada Belediye Başkanı oldu. Yüzde 6 da Fransızların payı vardı BELPA'da. Sözen bir gün bizi toplantıya çağırdı. 'Ben de Tekfen'i adam sanırdım. Kapitülasyonları geri mi getireceksiniz Biz bakkalcılığı Fransızlardan mı öğreneceğiz' diyerek zorbalıkla BELPA'ya el koydu. Fransızlar bu olayı hala unutmadı."

SERCAN AKINCI/ Yenişafak


Geri Dön