24 / 04 / 2024

Termostatik vana ve oda termostatı yüzde 40 enerji tasarrufu sağlıyor!

Termostatik vana ve oda termostatı yüzde 40 enerji tasarrufu sağlıyor!

Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, söz konusu araştırmaya göre termostatik vana ve oda termostatının birlikte kullanılması halinde enerji tüketiminde yüzde 40 tasarruf edilebildiğinin kanıtlandığını söyledi...




Doğalgazdan 100 TL tasarruf mümkün


Universty of Salford Manchester (İngiltere) tarafından standardize edilmiş ısıtma kontrol ekipmanlarının verimliliğini kanıtlamak amacıyla yapılan araştırma hakkında bilgi veren, Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, söz konusu araştırmaya göre termostatik vana ve oda termostatının birlikte kullanılması halinde enerji tüketiminde yüzde 40 tasarruf edilebildiğinin kanıtlandığını söyledi.


İngiltere Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Greg Barker’ın açtığı Salford Enerji Evi’nde Universty of Salford Manchester tarafından gerçekleştirilen araştırma; farklı kontrol ve ayar paketlerinde, verimlilik, maliyet, karbon emisyon salınım değerlerinin neler olduğunu ortaya koyuyor. 

Araştırmada ısıtma profillerine göre; kontrolsüz, sadece oda termostatı kullanılarak, oda termostatı ve termostatik vana birlikte kullanılarak 3 farklı test gerçekleştirildi. 24 saat içerisindeki değerlerin kayda alındığı araştırmanın ‘Kontrolsüz’ uygulanan test sonucunda 122 kwh enerji tüketimi, 5 buçuk Euro enerji maliyeti 23 kilo karbon emisyon salınımı açığa çıktı. Sadece ‘Oda Termostatı’ ile gerçekleştirilen test sonucunda 107 kwh enerji tüketimi, 4 buçuk Euro enerji maliyeti, 20 kilo karbon emisyon salınımı açığa çıktı. ‘Oda termostatı ve termostatik vana’ ile gerçekleştirilen test sonucunda ise 72 kwh enerji tüketimi, 3 Euro enerji maliyeti, 13 kilo karbon emisyon salınımı açığa çıktı. 

Universty of Salford Manchester tarafından Salford Enerji Evi’nde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, sadece oda termostatı kullanılarak yüzde 12, oda termostatı ve termostatik vana birlikte kullanıldığında ise yüzde 41 enerji tasarrufu sağlanıyor. 

100 TL tasarruf

Universty of Salford Manchester tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonucunu değerlendiren Danfoss Isıtma Çözümleri Türkiye Direktörü Yaşar Hüseyin Şan, “Araştırma sonuçlarına bakıldığında, ev içerisinde dengeli sıcaklık dağılımı sağlamak için termostatik vana ve oda termostatının gerekli olduğu ortada. Danfoss olarak biz bu ekipmanların üretimi konusunda dünya devi firmalar arasında yer alıyoruz. Termostatik Radyatör Vanaları (TRV) sayesinde hem merkezi sistem ile hem de kombi ile ısınan konutlarda, yakıt tüketiminde yüzde 40’a varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün. Türkiye’de kış aylarında hane başına ortalama 250 TL’lik doğalgaz tüketimi yapıldığı varsayıldığında ısıtma kontrol ekipmanlarının kullanılması hanelerde yaklaşık 100 TL’lik tasarruf edilmesini sağlıyor” dedi.

Şan, “Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği ile yeni yapılan binalarda TRV’lerin kullanımı zorunlu hale geldi. Bundan sonraki aşamalarda ısıtma kontrol panellerinin ülke genelinde tüm yapılarda kullanılması halinde enerji açığı kapanacak ve ülke ekonomisine büyük oranda katkı sağlanmış olacak” diye konuştu.


Geri Dön