23 / 04 / 2024

Tevfik Göksu'dan İBB'ye İncirli-Beylikdüzü Metrosu yanıtı!

Tevfik Göksu'dan İBB'ye İncirli-Beylikdüzü Metrosu yanıtı!

Esenler Belediye Başkanı Göksu, İBB yönetiminin İncirli, Sefaköy, Beylikdüzü Metro Hattı Projesi'nde de "Engelleniyoruz" söylemine başvurduğuna dikkat çekerek proje yapmak için Cumhurbaşkanı'ndan onay alınmasının gerekli olmadığını belirtti.



Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Halk Ekmek büfeleri, belediyenin borçları, İBB'den işten çıkarmalar ve işe alımlar, vaatler, "engelleniyoruz" söylemi ve taksi sorununa ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Anadolu Ajansı'ndan Mücahit Türetken'in haberine göre; Esenler Belediye Başkanı Göksu, İBB yönetiminin İncirli, Sefaköy, Beylikdüzü Metro Hattı Projesi'nde de "Engelleniyoruz" söylemine başvurduğuna dikkat çekerek proje yapmak için Cumhurbaşkanı'ndan onay alınmasının gerekli olmadığını belirtti.

Tevfik Göksu dan İBB ye İncirli-Beylikdüzü Metrosu yanıtı!

"Proje, Strateji ve Bütçe Başkanlığına gelemiyor, çünkü hazır değil"

Göksu, İBB yönetiminin "terörle iltisaklı çalışanlar" meselesinin gündeme gelmesinin ardından  "engelleniyoruz" söylemini devreye soktuğunu belirterek, gündem değiştirmeye çalışıldığını vurguladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İncirli, Sefaköy, Beylikdüzü Metro Hattı'na ilişkin "311 günden beri evrakımız bekliyor" sözlerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Göksu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile İBB arasında defalarca yazışma yapıldığını belirtti. Bakanlığın projeye ilişkin eksiklikleri İBB'ye bildirdiğinin altını çizen Göksu, şunları kaydetti:

"Büyükşehir Belediyesi 2012'de rahmetli Kadir ağabey zamanında hazırlanan bu hatla ilgili avan projeyi toparlıyor, gönderiyor. O da kendilerinin hazırladığı bir şey değil. Bakanlık düzeltmeler istiyor. Gidiyor, geliyor. En son Bakanlık diyor ki, 'Metro yapmak istiyorsan jeolojik etkiler, deprem simülasyonu, mimari kesitleri yapmak zorundasın.' Deprem riskiyle karşı karşıya olan bir kentte deprem simülasyonunun olmadığı bir metro projesi olur mu? Bakanlık 'Sen bunları bana gönderdikten sonra kesin projeni göreyim, onaylayım.' diyor. Ancak gelmiyor. Kesin proje olmadan Bakanlık buna izin veremez. İkincisi sen proje yapmak istiyorsan Cumhurbaşkanı'ndan izin almana gerek yok ki. Buyur yap elini tutan mı var."

İBB'nin projeyi dış krediyle yapmak için yatırım programına girmesini istediğine vurgu yapan Göksu, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu dış kredi Türkiye'nin genel büyük borç stokunda gözükecek. Yani bir proje Cumhurbaşkanı'na giderken proje yapılsın mı, yapılmasın mı, diye gitmiyor. 'Ben kredi kullanmak istiyorum.' diye gidiyor. Bu proje Strateji ve Bütçe Başkanlığına gelemiyor çünkü hazır değil. Sanki bir imza atılsa hemen metroya başlayacakmış. İmza atılsa bile bir defa senin kesin projen yok, uygulama projesi yapacaksın. Bir projenin uygulama projesini yapmanın süresi bir yıl. Sonrasında borçlanmak için meclisten yetki alacaksın. İhalesini yapıp o gün imzalanmış olsa dahi en erken 2023'ün sonunda başlar."

Tevfik Göksu dan İBB ye İncirli-Beylikdüzü Metrosu yanıtı!

Göksu, İBB yönetiminin bugüne kadar projesini hazırladığı tek bir metro projesi olmadığı gibi engellenen bir projesinin de bulunmadığını dile getirdi.

"Cevap alamadığımız için hayır dedik"

Bugüne kadar İBB Meclisine gelen dosyalardan örnekler paylaşan Göksu, şöyle konuştu:

"AK Parti döneminde meclise 3 yılda 6 bin 504 dosya gelmiş, CHP 1871'ine hayır demiş. CHP döneminde 3 yılda 4 bin 64 dosya gelmiş. Biz sadece 90 tanesine hayır demişiz. Büyükçekmece Albertos Parkı'nı imara açıyorlardı, açtırmadık. Yeşil alanları satıyorlardı, sattırmadık. Suya fahiş zam yapıyorlardı, yaptırmadık. Bir de bu CHP'liler LGBT işini çok seviyorlar. LGBT gibi birim kurmak istiyorlar, reddettik. AK Parti döneminde 5 yılda 22 borçlanma dosyası gelmiş. CHP 20'sine hayır demiş. 'Borçlanmak ihanettir.' diyorlardı, CHP döneminde 50 borçlanma dosyası gelmiş, sadece bir tanesine 'Hayır.' demişiz. O da ticari harcamayla ilgili bir şeydi. 'Bu parayı niye harcayacaksın?' diye sorduk. Cevap alamadığımız için hayır dedik."

İBB'ye merkezi bütçeden 2021'de hesaplamaların 6 milyar TL üzerinde yaklaşık 26 milyar para geldiğini dile getiren Göksu, buna rağmen İBB yönetiminin "Engelleniyoruz" algısı oluşturmaya çalıştığına dikkat çekti.

İBB'nin borç stoku 73 milyara çıkıyor

İBB'nin CHP'li yönetime yaklaşık 28,5 milyar borçla devredildiğinin altını çizen Göksu, "28 milyar borcun, yaklaşık 6 milyarı İSKİ ve İGDAŞ emanetleriydi. 5,2 milyarı ise müteahhitlere olan borç. Geriye kalan 17 milyar da 30 yıla yayılmış borçlardı. 30 Ekim 2021 itibarıyla İBB'nin kesinleşmiş borcu 41 küsur milyar. Yıl sonu itibarıyla talep edilenler, onayı çıkanlar, onayı bekleyenlerle beraber İBB'nin borç stoku 73 milyara çıkıyor. İBB'yi batırıyorlar. Çünkü bunlar 2024'te olmayacaklarını biliyorlar. Eğer 2024'te yeniden İstanbul'da olmayı hayal eden bir belediye olsa, bu belediyeyi böyle bir ekonomik çöküntü içerisine sokmaz. Günü kurtarmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu. 

Göksu, İBB'nin 43,6 milyar bütçesi bulunan bir ajans olduğunu ifade ederek 40 binden fazla yeni eleman alınınca işinden atılan binlerce insana kıdem tazminatı ödeneceğini, reklama harcandığında da metroya para bulunamayacağına, dış krediyle yapmaya mahkum olunacağına dikkat çekti.

İstanbullulardan Sefaköy-Beylikdüzü Metrosu'na onay verilmemesine tepki!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan İBB'ye yanıt: Enerjisini Mahmutbey-Esenyurt hattı için kullanabilir!

Ekrem İmamoğlu'ndan Sefaköy-Beylikdüzü Metrosu açıklaması!

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünden İBB'ye Sefaköy metrosu yanıtı!

Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu'na onay çıkmadı!


Geri Dön