26 / 04 / 2024

TİKa, Bosna Hersek'teki Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ni restore ediyor!

TİKa, Bosna Hersek'teki Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ni restore ediyor!

Bosna Hersek Travnik'te yer alan Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin orijinalindeki minareler, TİKA tarafından yürütülen restorasyon projesi ile 101 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek...



Bosna Hersek'in Travnik kentinde yer alan tarihi Elçi İbrahim Paşa Medresesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) imzası ile yürütülen proje ile yeniden orijinal görünümüne kavuşacak.

Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ndeki minareler, proje ile 101 yıl sonra yeniden inşa ediliyor.

Travnik'te 1706 yılında açılan ve halen eğitim verilen Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin minarelerinin iki ay içinde tamamlanması planlanıyor. 

TİKa, Bosna Hersek teki Elçi İbrahim Paşa Medresesi ni restore ediyor!

TİKA Saraybosna Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı, Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yaptı. Alımcı, Bosna Hersek'te farklı alanlarda birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, TİKA'nın burada 1995 yılından beri 900'e yakın proje gerçekleştirdiğini belirtti.

Alımcı, Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ne geçmiş yıllarda birçok restorasyon yapıldığını ve medresenin orijinalindeki minarelerin 101 yıl önce yıkıldığını söyledi.

Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ndeki minarenin takılma süreci başladı. Alımcı, "İskeletleri yerleştirildi. Minarelerin dışı da orijinalinde olduğu gibi ahşap olacak." dedi.

Alımcı, "Orada genç nesillerimiz güzel eğitimler alacak ve o eğitimler neticesinde de orada güzel bir nesil yetişmiş olacak. TİKA olarak bu projeye katkıda bulunduğumuz için ayrı bir mutluluk içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Medrese Müdürü Dzevdet Sosic, medresenin orijinalinde mescit, kubbe ve iki minarenin yer aldığını söyledi ve minarelerin 1918'de yıkıldığını ve TİKA sayesinde şehirdeki minare sayısının da artacağını belirtti. 


Geri Dön