24 / 04 / 2024

TMMOB İstanbul Şubesi'nden Kanal İstanbul açıklaması!

TMMOB İstanbul Şubesi'nden Kanal İstanbul açıklaması!

Kanal İstanbul’un birçok açıdan ciddi tahribatlara sebep olacağını ileri süren Çevre Mühendisi Raşit Deniz, kanalla, İstanbul’un bağrına son hançerin saplanacağını söyledi. 



Planlanan Kanal ve yenişehir projelerinin ilk adımının 3’üncü havalimanı ve 3’üncü köprü projeleri belirten Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Raşit Deniz, bu projelerin ortak özelliklerinin İstanbul’u megakent haline getirmek ve şehrin yeşil, sulak ve tarım alanlarını ranta açmak olduğunu belirtti.

SU HAVZALARINDAKİ TAHRİBAT ARTACAK

Evrensel'de yer alan habere göre; projenin hayata geçirilmesi durumunda su havzalarındaki tahribatın artacağı uyarısını yapan Deniz, “Kanal İstanbul’u betonlaştırma ve inşaat üzerinden rant yaratma, ekonomiye imkan ve para girişi sağlama üzerine kurulu bir proje olarak görüyoruz. Bununla Kuzey Ormanları ekosistemine inanılmaz zararlar verildi, verilecek. Yapılmak istenen kanalı aynı zamanda İstanbul’un böğrüne saplanmak istenen son hançer olarak görüyoruz. Bunun nedeni ise yapılan projelerin bölgenin ekolojik döngüsüne verdiği zararlar” diye konuştu.

Deniz, “İBB’nin 2009 yılında hazırladığı Çevre Düzeni Planı’ndaki uyarılara rağmen Kuzey- Güney eksininde yapılaşma sürüyor. 12 yıldır bu süreç devam ediyor. Çok tehlikeli bir evreye ulaştı. İstanbul’u yaşanacak bir şehir haline getiren nefes almamızı sağlayan yeşil alanların, sulak alanlarını bitirilmesi de çok vahim bir durumdur” dedi. 

Kanal İstanbul ile şeehirde yaşanacak su sorununun altını çizen Deniz, kentin mevcut su kaynaklarının yarısının yok olacağını ileri sürdü. 

Kanal İstanbul’a ilişkin hazırlanan ÇED raporuyla ilgili de konuşan Deniz, gayrimenkul satışlarına dikkat çekti. Planlanan şekliyle çok ciddi şehircilik ve nüfus sorunu yaşanacağını vurgulayan Deniz, “Su fakiri bir kentin su kaynaklarını artırmak yerine azaltılıyor. Bir de üstüne ciddi bir nüfus geliyor. Eğer planlandığı şekilde giderse çok büyük şehircilik sorunları, alt yapı sorunları öngörülüyor” diye konuştu. 

Deniz, sırf bu şehri yapmak için ortadan kaldırılacak atık su aratma tesisleri, koalisyonlar, su şebeke hatları için harcanacak paranın yarısıyla tüm İstanbul’daki atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesisi haline getirilebileceğini belirtti. 

Emine Gülizar Emecan'dan Kanal İstanbul açıklaması!


Geri Dön