20 / 04 / 2024

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde yerel müteahhit önerisi!

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde yerel müteahhit önerisi!

Bursalı sektör temsilcileri, TOKİ eliyle hayata geçirilecek konutların ihalesinin o illerde faaliyette bulunan müteahhitlere verilmesi gerektiğine dikkat çekti. İşte o açıklamalar...



İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, sosyal konut projelerini desteklediklerini her fırsatta dile getirdiklerinin altını çizerek “Bu konutlardan kesinlikle dar gelirliler yararlanmalı. Yatırım aracı olmamalı ve satış koşullarında gri alanlar bulunmamalı. Bu açıdan açıklanan paketin şartları önem kazanıyor. Projenin inşaat sektörünün canlanmasına ve sektörün etkilediği 200’den fazla alt sektöründe hareketlenmesine de olumlu katkı yapacağı inancındayız” açıklamasında bulundu.

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde yerel müteahhit önerisi! 

Dünya'dan Esra Özarfat'ın haberine göre; Bursa’da inşa edilecek konutların ihalesinin bu şehirde faaliyette bulunan ve sınıflıkları ile kriterleri sağlayan müteahhitlere verilmesi gerektiğine vurgu yapan Andıç, "Merkeziyetçi bir imalat yapısını doğru bulmuyoruz. Burada oluşacak olan önemli bir ticari hacim var bu ticari hacmin ilgili şehirlere ve bütün ülkeye yayılmasını sağlamalıyız. Daha fazla insanın istifade etmesini önceliğimiz olmalı. Son dönemde ülkemizde kamu ihalelerine giren müteahhit yok" dedi ve bu sebeple de ihalelerin iptal edildiğini; son 3 ayda 31 TOKİ projesi ihalesine giren müteahhit bulunmadığını belirtti. 

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde yerel müteahhit önerisi!

Sosyal konut projesi çerçevesinde Karacabey’de iki bölge seçildiğinin altını çizen BALKANTÜRKSİ- AD Başkanı Fatih Şakir ise özellikle Yenikaraağaç bölgesinde seçilen alanın Ramsar sınırlarında kaldığını vurguladı. Şakir, "Ramsar, sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir. Bu anlaşmaya 1998 yılında Türkiye de imza attı. Tatlı su alanlarının korunması projesi işte tam bu alanda imzalanan anlaşma ihlal ediliyor" diye konuştu ve Yenikaraağaç’ta seçilen alanın yanlış olduğunu, üst tarafta Ramsat'da olmayan alanda yapılmasının daha iyi oalcağını ifade etti. Projenin piyasayı canlandırdığına dikkat çeken Şakir, "Sektöre hareketlilik kattı. Mevcut sektörün satışlarını etkilemeyeceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde yerel müteahhit önerisi!

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise kentsel dönüşüm ve şeffaf yürütme sorunlarının altını çizerek, bakir alanları imara açmanın öncelikli plan kapsamında olmamasının değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. "Bu sadece bir odayı bağlayacak bir konu değil; mimarları, şehir plancılarını, inşaat mühendislerini, tarım ziraat mühendislerini ve çevre mühendislerini ve dolayısıyla tüm ilgili akademik odaları bağlıyor. Şu an proje ilan edildi, herkes kendince süper dedi ama bir sürü soru işareti var" açıklamasında bulunan Şimşek, 20 sene sürecek bir ödeme biçimi olacağının altını çizerek, konunun hem sosyal hem ekonomik boyutuyla ilgili endişeler olduğunu ifade etti. 

MÜSİAD İnşaat Komisyonu Başkanı Özgür Kavaklı, son dönemlerde enflasyondan dolayı dar ve sabit gelirli şeklinde belirtilen işçi, memur, emeklinin konuta ulaşmasının zorlaştığının altını çizerek, projeyle hem kamuya ait arazilerin değerlendirileceğine hem de projeyle inşaat sektörünün hareketleneceğine dikkat çekti. 

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Murat Kaya da sadece gerçekten konut ihtiyacı olan ailelerin bu projeden faydalannmasının sağlanması gerektiğini belirtti. 

TOKİ 250 bin sosyal konut projesinde yerel müteahhit önerisi!

Bursa’da Akpınar Mahallesi’nde 42 hektar alanda 1980'lerde yapılan ve 2 bin 290 konuttan meydana gelen 1050 Konutlar bölgesinin kentsel dönüşümünün sağlanması için Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği Belediye Meclisi’nin Eylül ayı ikinci oturumunda masaya yatırıldı. 1050 Konutlar dönüşümünde düğümü çözecek olan plan değişiklikleri, oy birliğiyle kabul edildi ve sıra dönüşüme geldi. Bölge, 2012'de Bakanlar Kurulu kararıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiş ve 2013'te Büyükşehir tarafından hazırlanan dönüşüm projesi bölge halkı tarafından kabul edilmemişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi, tüm blokların kendi parselinde dönüşebileceği, zemin+7 kat olacak şekilde plan değişikliği yaptı; planın detaylarını anlatan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bana göre 420 dönümlük alanda belki de Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümlerinden bir tanesini yapacağız. Büyükşehir olarak, aracı konumundayız. Formül üretmeye çalışıyoruz. O kötü manzaraları, gerçekten yıkılmaya yüz tutmuş binaları gördük. Depremden sonra bunları konuşmanın hiç bir esprisi yok. Bursa’ya örnek olacak bir dönüşüm olacağına inanıyorum. Bursa’daki müteahhitler kanalıyla aşacağımız bir konu olacak” açıklamasında bulundu. 

TOKİ'den ucuz konut bekleyen gurbetçilere kötü haber! 

TOKİ arsa başvuruları başladı mı? Şimdi bakın 1.604 TL taksitle arsa fırsatını kaçırmayın!

Büyük gün geldi çattı! Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek! TOKİ’de yeni indirim geliyor


Geri Dön