19 / 03 / 2024

TOKİ'den ev nasıl alınır?

TOKİ'den ev nasıl alınır?

TOKİ'den ev almak isteyen vatandaşlar internet üzerinden TOKİ'den nasıl ev sahibi olacağının yollarını araştırıyor. Peki, TOKİ'den nasıl ev sahibi olunur? İşte detaylar...



Toplu Konut İdaresi(TOKİ) aracılığıyla ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, TOKİ'den ev sahibi olmak için yapılacak süreçleri araştırıyor. Takvim'de yer alan habere göre; TOKİ'den ev almak için bir takım kriterleri bulunuyor. İşte 20 soruda TOKİ'den ev sahibi olmanın adımları...

1-TOKİ'nin hangi ilde konut satışı olduğu nasıl öğrenilir?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın web sayfasındaki "Talep ve Satış" bölümünden, tüm kentlerde satışa sunulan konutlar yer alıyor. 

2-İstenilen her şehirde konut alımı için başvuru yapılabilir mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, nüfusa kayıtlı olma veya ikamete kayıtlı olma şartı aranıyor. Açıkta olan şartlarda ise bu şart aranmasa da bazı projelerin durumu için bu şart talep edilebiliyor. 

3-Aynı evde ikamet eden herkes konut satışı için başvuru yapabilir mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, bir hanede sadece bir kişi başvuruda bulunabilir. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmasa da projenin durumuna göre bu şart aranabilir. 

4-Tüm dul ve yetim vatandaşlar için konut satışlarında ayrıcalık tanınıyor mu?

Konut satışlarında sadece şehitlerimizin dul ve yetimleri için ayrıcalık tanınıyor. Bunun dışında, diğer dul ve yetim vatandaşlar için herhangi bir ayrıcalık bulunmuyor. 

TOKİ den ev nasıl alınır?

5-Satış öncesi ön kayıt imkanı var mı?

Satış öncesi ön kayıt yapılmıyor. 

6-Engelli vatandaşlar için konut satışlarında ayrıcalık tanınıyor mu?

18 yaşını tamamlamış  yüzde 40 engeli olan vatandaşlar için satışa sunulan projelerde de yüzde 5 kontenjan bulunuyor. Kura sonucu hak sahibi olamayan başvuru sahipleri, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile tekrar kuraya tabi tutulma hakkına sahip olur.

7-Üzerinde taşınmaz kaydı olanlar TOKİ'den ev alabilirler mi?

Kuralı satışlarda ve/veya alt gelir projelerinde, başvuru sahibinin kendisine, eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması isteniyor. Açık satışlarda ise, genel olarak bu şart aranmasa da proje bazlı bu şekilde talep bulunabiliyor. 

8-Satışa sunulan konutlara başvurular nereye ve ne zaman yapılabilir?

TOKİ'den yapılan duyurularla belirtilen süreler içerisinde bankalara yapılabilir. 

9-Satın alınan konutlar üçüncü şahıslara devredilebilir mi?

Alt gelir grubunda bulunan hak sahipleri borçları bitene kadar haklarını devredemez. Borcu devam ederken hakkını devreden vatandaşların sözleşmesi feshedilir. Açık satışlarda ise genel olarak bu şart aranmasa da proje bazlı bu şekilde kurallar konulabiliyor. 

10-Alt gelir projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi?

Alt gelir grubu için borç bitene kadar hak sahiplerinin satışı yapılan dairelerde ikamet etmesi gerekiyor. Aksi durumda satış sözleşmesi feshedilir. 

TOKİ den ev nasıl alınır?

11-Standart konut projelerinden satın alınan konutlar kiraya verilebilir mi?

Standart tip konut sahipleri konutlarını kiraya verebilir. İstisnai durumları olan 3 oda 1 salon konutlarda ise kiraya verilebilmesi TOKİ'nin insiyatifinde oluyor. 

12-Arsa karşılığı gelir paylaşımlı projelerden konut satın almak isteyenler parayı yatıracakları teminat hesaplarını nereden öğrenebilir?

Teminat hesapları,  TOKİ  web sitesindeki "Satışta Olan Projeler" bölümünde ilan edilen arsa karşılığı gelir paylaşımlı projelerin içeriğindeki satış duyurularında bulunuyor. 

13-Talep örgütlenmesi nedir?

TOKİ, nüfusu 40 binin altında olan yerleşim birimlerine yönelik projelerde talebin düşük olabileceğini değerlendirerek yapılacak toplu konut yatırımlarının atıl duruma düşmemesi amacıyla talep örgütlenmesi koşulu arıyor. Bu yöntemde, konut ihtiyacı belediyece gerçekleştirilen anket yöntemiyle belirlenir. Bu şekilde TOKİ, hem özel sektörün faaliyet göstermediği bu bölgelerde vatandaşların konut ihtiyacını karşılamayı hem de "ihtiyaç kadar" konut üretmek yoluyla yatırımlarından azami verim almayı amaçlıyor.

14-Talep örgütlenmesini kim organize ediyor?

Talep örgütlenmesi belediyeler gerçekleşiyor.  TOKİ, nüfus yoğunluğunun düşük olduğu bu bölgelerde, konut uygulaması yapılacak arsa ve müşteri temini belediyenin sorumluluğunda olmak kaydıyla toplu konut projeleri yapıyor.

15-Talep örgütlenmesinde TOKİ'ye başvuruyu belediyeler mi yapıyor?

Evet. Bu sistemde, şehir merkezi veya merkeze yakın gelişmekte olan, genel altyapısı tamamlanmış belediye mülkiyetindeki arsa, konut inşaatı yapılmak üzere TOKİ'ye öneriliyor. Projenin TOKİ tarafından uygun görülmesiyle önerilen arsanın mülkiyeti belediye tarafından TOKİ'ye devrediliyor. Belediye mülkiyetinde projeye uygun arsa yoksa yine belediye tarafından tespit edilen hazine arsası önerilebiliyor. Bu önerilerin TOKİ tarafından değerlendirilebilmesi için belediyenin başvuruyu gerekli teknik belgelerle birlikte yapması gerekiyor.

16-Talep örgütlenmesi sistemi nasıl işliyor?

Belediye, ilk olarak bölgedeki konut talebini saptamak için TOKİ tarafından hazırlanarak belediyeye gönderilen anket formu ile bir anket yapıyor. TOKİ'den ev almak isteyenler; bu anket formunda tercih ettikleri konut tipine, metrekare büyüklüklerine, oda sayılarına, fiyatlarına ve ödeme koşullarına göre tercihlerini dile getiriyor. TOKİ, bu anketler sonucunda ortaya çıkan konut ihtiyacına göre plan yapmakta; konut tipini, tahmini fiyat ve satış koşullarını hazırlayarak ilgili belediyeye göndermekte ve belediyeye belli bir süre veriyor. Aynı zamanda o yerleşim bölgesindeki Ziraat Bankası Şubesi'nde TOKİ adına bir hesap açılıyor. Belediye, TOKİ'nin belirlediği kriterler çerçevesinde duyuru yapıyor, ev almak isteyen vatandaşlar başvurularını belediyeye yapıyor ve başvuru formunu doldurarak taahhütname imzalanıyor. Başvuru için; 2+1 75 metrekare kadar olan konutlar için 4 bin  TL, 3+1 ve daha yüksek metrekare konutlar için 6 bin TL başvuru bedelini Ziraat Bankasının ilgili şubesine yatırır. Konut talebi toplama süreci tamamlandığında TOKİ; başvuru sahipleri listesiyle başvuru bedellerinin ödendiğine yönelik dekontları hem banka hem de belediyeden çift kontrol sistemiyle denetler. Başvuruda bulunan vatandaşların sayısının TOKİ tarafından uygun görülen sayıya ulaşması durumunda proje ihaleye çıkarılmaktadır. İhale sonucunda TOKİ kesin satış fiyatlarını belirlemekte ve belediyeye bildirir. Konut satış fiyatları üzerinden konut hak sahipleri ile gayrimenkul satış sözleşmesi imzalanır.

TOKİ den ev nasıl alınır?

17-Talep örgütlenmesine başvuruda bulunanların konut almaktan vazgeçmesi halinde başvuru bedelleri geri ödeniyor mu?

Evet, başvuru bedelleri geri veriliyor.

18-Talep örgütlenmesine yapılan başvuru sayısının düşük olması ve projenin yürürlüğe girmemesi halinde başvuru ücretleri ne oluyor?

Yeterli talep olmaması ve  olağan dışı sebeplerden dolayı projenin iptal olmasıyla belirlenen takvimle ödemeler iade ediliyor. 

19-Talep örgütlenmesinde başvuru sayısının, projede öngörülen konut sayısından yüksek olması halinde ne oluyor?

Bu durumun yaşanması durumunda kura çekimi yapılıyor. Kura çekimi belediyeler tarafından yapılıyor. 

20-TOKİ'nin emekliler için satışa sunacağı konutlara sadece Bireysel Emeklilik ile emekli olan vatandaşlar başvuru yapabilir mi?

Hayır. TOKİ'nin emekliler için satışa sunacağı konutlara başvuru yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olma şartı talep ediliyor.

TOKİ'den ayda 370 TL taksitle ev sahibi olma fırsatı!

 


Geri Dön