29 / 03 / 2024

TOKİ'den kimler ev alabilir? 

TOKİ'den kimler ev alabilir? 

TOKİ'den ev almak isteyenler için başvurular devam ediyor. Peki, TOKİ'den nasıl ev alınır? TOKİ'den ev almanın şartları nelerdir? TOKİ'den kimler ev alabilir? İşte tüm merak edilenler...



TOKİ'den av almak için neler yapılmalı sorusunu yanıtlamadan önce TOKİ'nin ne amaçla uygulamaya koyuluyor. TOKİ; dar ve orta gelir düzeyine sahip olan kişilerin konut edinmesi için uygun fiyatlı evler tasarlayan kurum olarak meydana getirildi. Takvim'de yer alan habere göre;  TOKİ  üzerinden ev almak isteyenler kurada kazandıkları durumda, seçili konutun satış bedelinin yüzde 20, 30 veya 40′ı oranındaki peşinat miktarını son başvuru tarihine kadar projeye göre, ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesi'ne imza atacaklar. Borcun geri kalanı yüzde 20 peşinat verildiğinde 96 ay, yüzde 30 peşinat verildiğinde 108 ay vade ve yüzde 15 indirim, üzde 40 peşinat oranı için 120 ay vade ve yüzde 25 indirim olacak şekilde aylık taksitler uygulanıyor.

BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

18 yaşını dolduran bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

Daha önce TOKİ'den ev almamış olmak (Açık satış yönteminde bu şartı karşılamanız gerekmiyor)

Evi alacağınız ilde en az 1 yıldır oturuyor olmak (Açık satış yönteminde bu şartı da karşılamanız gerekmiyor)

Konut satın almak için yapacağınız başvuruda istenen belgeler ise aşağıdaki gibidir:

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı

Vatandaşlık kimlik ve vergi sicil numaraları

Başvuru vekalet üzerinden yapılıyorsa, başvuran kişinin satışla ilgili tüm belgeleri tasnif, imzalama, beyan ve taahhütte bulunma yetkisi olduğunu ortaya çıkaran vekaletname

Başvuru bir tüzel kişilik adına yapılacaksa, şirketin yetkili belgesi ile yetkili kişinin vekalet ve imza sirküleri gerekir.

Ayrıca yetkili banka şubelerine nakit olarak;

Muhammen bedeli 99.000 TL'ye kadar olan konutlar için 5000 TL

Muhammen bedeli 100.000-349.999 TL'ye kadar olan konutlar için 10.000 TL

Muhammen bedeli 350.000-999.999 TL'ye kadar olan konutlar için 50.000 TL

Muhammen bedeli 1 milyon TL ve üzeri olan konutlar için 100.000 TL katılım teminatı ödenmelidir.

Muhammen bedel, ihale aracılığı ile satılan malların bilirkişi tarafından tayin edilen piyasa değeridir. Ayrıca alıcılar başvuru sırasında "Açık Artırma Satış Şartnamesi" imzalar.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

TOKİ konut satışı ilanları kurumun resmi internet sitesinden açıklanıyor. Düzenli olarak ilan edilen listeye göre şu an en uygun ev TOKİ Malatya projesi için peşinat tutarı 15.659 TL ve aylık taksit tutarı 752 TL oluyor.

AÇIK SATIŞ YÖNTEMİ NEDİR?

TOKİ'nin sosyal konut projelerinde kura vb. yöntemlerle evler satışa sunuluyor. Açık satış usulü ise proje stokunda kalan evlerin "ilk gelen alır" gibi bir bakış açısıyla satışa sunuluyor. Açık satış yöntemiyle ev satın alma hakkı ve satın alınacak evi belirleme önceliği başvurularında kategorize ediliyor. Açık satışın hangi tarihlerde yapılacağı, konutların niteliği, fiyatları vb. diğer detaylar TOKİ tarafından açıklanıyor. Ev satın almak isteyenler TOKİ'nin ilan ettiği bankalardan birinin şubesine seçtikleri evin peşinat tutarını yatırıyor ve Gayrimenkul Satış Sözleşmesi'ne imza atılıyor. Peşinat bedeli toplam borçtan düşülüyor ve kalan borç için taksitlendirmeler gerçekleşebiliyor.

TOKİ'den 99 bin TL peşinat ve 752 TL taksitle ev müjdesi!

TOKİ'den 646 lira taksitle ev fırsatı!


Geri Dön