26 / 04 / 2024

TOKİ'den Pakistan'a 50 bin konutluk hamle!

TOKİ'den Pakistan'a 50 bin konutluk hamle!

Yurtdışında çatı kuruluş olmayı hedefleyen TOKİ, Pakistan'la ilk hamlesini başlattı. Ülkede 2 yılda yapılması planlanan 50 bin konut için TOKİ danışmanlık sağlayacak.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) rotasını yurtdışına çevirdi. Yurt dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen TOKİ, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü. Görüşme yaptıkları ülkelerden Pakistan ile Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu belirten  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, "Pakistan Pencap Hükümeti'nin talebi üzerine, önümüzdeki 2 yılda Pencap'ta düşük ve orta gelir grubundaki ailelere yönelik gerçekleştirilmesi planlanan toplam 50 bin konutun üretimi konusunda, TOKİ tarafından teknik danışmanlık sağlanması hususunda mutabakat metni imzaladık" dedi. 


BAŞBAKAN'A SUNACAĞIZ 

Turan, "Biz işi alacağız, ülkemizdeki firmalarla paylaşacağız. Bunu sektördeki kuruluşlarla da görüşüyoruz. Onlar da çok istiyor. Hazırlıklarımızı tamamlayıp Başbakanımıza ileteceğiz" dedi. TOKİ'nin yurtdışından ilgiyle izlendiğini söyleyen Turan, "Afganistan, İran, Afrika gibi ülkelerden heyetlerle tecrübemizi paylaşıyoruz. İmzalanan mutabakatlarla, yeni açılımlar sunma konusunda adımlar atıyoruz" dedi. 


SUUDİLERLE GÖRÜŞÜYORUZ

Suudi Arabistan ile görüşmelerine de değinen Turan, şunları kaydetti: "Suudi Arabistan'ın da konutla ilgili yeni bir hamlesi var. Bu konuda Suudi Arabistan yetkilileriyle, bazı görüşmelerimiz oldu. Gelecek dönemde yaklaşık 2 milyon konut hedefleri var. Bu çapta iş yapabilecek tecrübe ve birikim de dünyada çok fazla ülkede yok. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor." 


Sabah/Seda Tabak





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Müteahhitler yurtdışına TOKİ ile açılmak istiyor. TOKİ'nin tecrübelerini paylaşmak için 93 ülkeden heyetlerle görüştüğünü belirten TİMFED Başkanı Tahir Tellioğlu, üst yapı islerine TOKİ. altyapı islerine de İller Bankası kanalıyla girilmesinin sektörün yurtdışına açılmasını kolaylaştıracağını söyledi. 


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu İMKON ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat müteahhitlik sektörünün ıslah edilmesi gerektiğine işaret ederek, Türkiye'deki ekonominin hedeflerini tutturması için lokomotif olan sektörün, son 10 yıldır Arap fonlarından da beslendiğine işaret etti. 

TİMFED Başkanı Tellioğlu, Ekonomi Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunacağı inşaat sektörünün yurtdışına açılmasına yönelik önerilerini önce Yeni Şafak ile paylaştı. Son aylarda petrol fiyatlarındaki düşüşten Arap ülkeleri fonlarının etkilendiğini, bu nedenle de sektöre yönelik yatırımların olumsuz etkilenebileceği uyarısını yapan Tellioğlu, Türkiye'nin sektörle ilgili tedbir alCajjit ması gerektiğine vurgu Saraçoğlu yatı. Sektörün yurtdışına TOKİ ve İller Bankası gibi kamu desteği ile açılması önerisini dile getiren Tellioğlu, bu önerilerini Ekonomi ve Çevre ve Şehircilik Bakanları ile de paylaşacaklarını kaydetti. Tellioğlu, yurtdışındaki üst yapı işlerinde TOKİ ile altyapı işlerinde ise İller Bankası kanalıyla girilmesinin sektörün yurtdışına açılmasını kolaylaştıracağını ifade etti. 


BÜROKRASİ SORUNU BİTER 

Türkiye inşaat sektörü pazarının olduğu ülkelerin çok karışık bölgelerde olduğunu, ancak büyük Türk firmalarının bu ülkelerde devlet erkanı ile kurdukları ilişkiler yoluyla iş aldıklarını hatırlatan Tellioğlu, "Bunların dışında o ülkelerde sektörün diğer unsurları çalışamıyor. Biz de bu ülkelerdeki duruma çözüm olarak üst yapıda TOKİ'nin, altyapıda İller Bankası gibi kamu desteği ile yurtdışındaki işleri alarak müteahhitlere bölüştürülmesini öneriyoruz. Bu durum gerçekleşirse, müteahhitlerin o ülkedeki teminat sorunu da ortadan kalkar. Bürokratik sorunlar önlenmiş olur. Yine malzeme temini, para alışverişi sıkıntıları ortadan kalkar. Çünkü bütün bu işlemleri TOKİ ya da İller Bankası yürütür" diye konuştu. 


TOKİ HÜKÜMETTEN GÖREV BEKLİYOR 

Bu kapsamda projelendirme çalışmalarını bir Türk firmasının gerçekleştirdiği Etiyopya'da 300 bin konutluk 3,5 milyar dolar tutarında ve en az 3 bin müteahhide iş çıkabilecek bir proje teklifinin geldiğini ifade eden Tellioğlu, TOKİ Başkanı Mehmet Ergun Turan ile konuştuklarını söyledi. Tellioğlu, TOKİ Başkanı Turan'ın "Siyasi irade bize bu görevi verirse, TOKİ bunu yapabilecek altyapıya sahip" dediğini aktardı. 


Pakistan'a 50 bin konut

TOKİ'nin yurt dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedeflediğini, tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştüğüne işaret eden Tahir Tellioğlu, "TOKİ Başkanı Ergün Turan, İngiltere. ABD ve birçok gelişmiş ülkede uygulanan bir çatı model geliştirdiklerini söyledi" dedi. Tellioğlu, Pakistan Pencap Hükümeti'nin talebiyle, önümüzdeki 2 yılda 50 bin konutun üretimi için. TOKİ'den teknik danışmanlık mutabakat metni imzalandığına da belirtti. 


Konut teşviki için 10 yıl faizsiz vade sunulmalı

Hükümetin konut teşviki politikasında doğru hareket ettiğini kaydeden Tahir Tellioğlu. su öneride bulundu: "'3 yıla yüzde 15.5 yıla yüzde 25 destek veririm' deniliyor. Bu durum orta grubun altındaki kesimlerin konut alım kararını 5 yıl ötelemis oluyorlar. Edirne'den Kars'a kadar hic evi olmayanlara 125 brüt altında olanlara. 50 bin lira 10 yıl faizsiz bir yıl ödemesiz kredi verilmesi sağlansa, o zaman belli maaşla çalışan kişiler ev ihtiyacı için devletten alacağı desteğe biraz da kendisi katınca bir ev alabilir." 



Cahit SARAÇOĞLU/Yeni Şafak


Geri Dön