16 / 04 / 2024

TOKİ'nin İÜ yerleşkelerine konut yapacağı iddiası mecliste!

TOKİ'nin İÜ yerleşkelerine konut yapacağı iddiası mecliste!

İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, İstanbul Üniversitesi'nin Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar yerleşkeleri konusunda TOKİ ile imzalanan protokole ilişkin soru önergesi hazırladı..



TOKİ nin İÜ yerleşkelerine konut yapacağı iddiası mecliste!


TOKİ'nin İstanbul Üniversitesi yerleşkelerine konut yapacağı iddiası meclise taşındı. İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, İstanbul Üniversitesi'nin Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar yerleşkeleri konusunda  TOKİ  ile imzalanan protokole ilişkin soru önergesi hazırladı. Aksu sorularını dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.


1- Basında çıkan haberlere göre; İstanbul Üniversitesi ile TOKİ arasında imzalanan protokol ile “Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar Yerleşkelerindeki eğitim-öğretim ve hizmet binaları ve tescilli yapıların olası deprem risklerinin ortadan kaldırılması, bu alanlarda eğitim-öğretim, sağlık, araştırma ve çevre düzenlemesinin yapılması ve inşa edilecek bu tesislerin finansmanının da üniversiteye ait ve atıl durumda olan Halkalı ve Avcılar’daki içinde “I. derece arkeolojik sit alanı ve bilimsel kazıların yürütüldüğü” taşınmazları üzerinde konut projesi gerçekleştirilmesi amacıyla devredildiği belirtilmektedir. Bu iddia doğru mudur?


2- İstanbul Üniversitesi ile TOKİ arasında imzalanan protokole göre Cerrahpaşa, Çapa ve Avcılar Yerleşkelerindeki eğitim-öğretim ve hizmet binaları ile tescilli yapıların olası deprem risklerinin ortadan kaldırılması, bu alanlarda eğitim-öğretim, sağlık, araştırma ve çevre düzenlemesinin yapılması ve inşa edilecek bu tesislerin finansmanının da üniversitenin atıl durumda olan Halkalı ve Avcılar’daki taşınmazları üzerinde rant projesi gerçekleştirilerek sağlanması amacıyla mahsuplaşılmış mıdır?


3- Yapılmış ise bu mahsuplaşmada 2547 sayılı Kanunun 12. maddesinde belirtilen görev ve sorumluluklardan “Milli Eğitim politikası ve kalkınma planları ilke ve hedefleri ile Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yapılan plan ve programlar doğrultusunda, ülkenin ihtiyacı olan dallarda ve sayıda insan gücü yetiştirmek” amacı güdülmüş müdür?


4- İstanbul Üniversitesinin TOKİ’yle birlikte, kamusal açıdan çok değerli olan arazilerinin rant amaçlı olarak yapılaşmaya açması doğru mudur?


5- İçerisinde I. derece sit alanı ve arkeolojik kazıların bulunduğu alanın, TOKİ’ye devri konusunda 2863 sayılı Kanuna göre Kültür ve Turizm Bakanlığından ve mevzuat gereği bu konuda ilgili diğer kuramlardan gerekli görüşler alınmış mıdır?





Geri Dön