26 / 04 / 2024

TOKİ'nin sahibi kim?

TOKİ'nin sahibi kim?

Konut ve kentleşme sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılarak işsizliğin azaltılması için kurulan; yoksul, alt, dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut üreten TOKİ'nin sahibi kim?



TOKİ'nin sahibi kim?

T.C Başbakanlık Toplu Konu İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Türkiye'de “mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olma imkanı bulunmayan” yoksul, alt, dar ve orta gelir gruplarına yönelik konut üretmeyi amaçlıyor.


TOKİ, hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşme sebebiyle oluşan konut ve kentleşme sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılarak işsizliğin azaltılması için kurulmuştur. 


TOKİ, adın da belli olacağı üzere devlet kurumu olup, idarenin görevlerinin başında "Devlet garantili ve garantisiz iç ve dış tahviller ile her türlü menkul kıymetler çıkarmak; Yurt içi ve yurt dışından, Toplu Konut İdaresi'nce kullanma alanlarında yararlanmak üzere kredi almaya karar vermek; Konutların finansmanı için bankaların iştirakini sağlayacak tedbirleri almak, bu amaçla gerektiğinde bankalara kredi vermek, bu hükmün uygulanmasına ilişkin usulleri tespit etmek" geliyor.


Devlete ait bir kurum olan TOKİ'nin şuandaki idare başkanı M. Ergün Turan'dır. 


Mehmet Ergün TURAN

1967 yılında İstanbul Bakırköy’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nden mezun oldu.


1999-2014 dönemlerinde Güngören ilçesinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyeliği yaptı. Bu süreçte, 1999-2005 yılları arasında Güngören Belediyesi Teknik Başkan Yardımcılığı, İBB Meclisi İmar Komisyonu Üyeliği ve Başkanlığı, İBB Encümen Üyeliği, 2007-2009 döneminde İBB Meclisi 2.Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 2009-2014 arasında İBB Meclisi Grup Başkan Vekilliği yaptı.


M. Ergün TURAN, 18 Nisan 2014 tarihi itibariyle T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı görevine atandı.


M. Ergün TURAN, evli ve dört çocuk babasıdır.


TOKİ'den ev nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön