25 / 04 / 2024

Tokyo'da yeni yapılacak stadın çatısından vazgeçildi!

Tokyo'da yeni yapılacak stadın çatısından vazgeçildi!

Finalde İstanbul'u geçerek 2020 Olimpiyatları'nı düzenlemeye hak kazanan Tokyo, oyunlara 5 yıl olmasına rağmen verdiği sözlerinden döndü. Önce konumuyla öne çıkan 3 tesisi şehrin dışına taşıyan Japonlar, stadyumun çatısından da vazgeçti.



2013 yılının eylül ayında Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan oylamada finalde İstanbul'u geçerek 2020 Olimpiyatları'nı düzenlemeye hak kazanan Tokyo ekonomik krizin kurbanı oldu. Oylama öncesinde verdiği vaatlerden tek tek vazgeçen Tokyo, son olarak yeni yapacağı stadyuma eklenmesi öngörülen açılın kapanır çatıdan vazgeçtiğini duyurdu. 


3 milyar yatıracaklardı

Olimpiyat Stadyumu, Tokyo 2020'nin göz bebeği olarak sunulmuştu. İlk maliyeti 3 milyar dolar olarak açıklanmış fakat zamanla bu 1.4 milyar dolara kadar indirilmişti. Eski stadyumun (şu an yıkılmış durumda) yerine inşa edilecek tesisin mimarı ise Irak asıllı İngiliz Zaha Hadid. İlk projede stadyumun çatısı bisiklet kaskına benzetilmiş ve mimarın da Japonya dışından seçilmesi büyük tepki çekmişti. Japonlar sadece çatıyı plandan çıkartmakla kalmadı. Aynı zamanda 80 bin kişilik stadyumdaki koltukların yüzde 35'i de prefabrik tribünden oluşacak. Japon Hükümeti bu yolla maliyetleri daha da aşağı çekmeyi planlıyor. 


Hükümet-vali kapıştı

Tüm bu tasarruf adımlarına rağmen, Japonya'nın maddi sorunlarla başı daha da derde girecek gibi. Hükümet yetkililerinin açıklamaları bunun sinyalini veriyor. Öyle ki Japon Spor Bakanı Hakubun Shimomura, Tokyo şehrinin de ortaya çıkan maliyete destek olmasını ve hükümete 418 milyon dolarlık yardım gerçekleştirmesini isterken, Tokyo Valisi Yoichi Masuzoe buna şiddetle karşı çıktı. Valinin şu açıklaması anlaşmazlığın boyutunu gözler önüne seriyor: Çok açık bir şekilde şunu söylebilirim ki, sırf hükümet para bulamıyor diye bir Olimpiyat Stadyumu inşa edecek değiliz..."


Madrid'i geçtik, finalde kaybettik

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan oylamada 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak Tokyo  finalde 60, İstanbul ise 36 oy aldı. Aynı gün yapılan bir önceki oylamada İstanbul Madrid'i saf dışı bırakarak Tokyo'nun rakibi olmaya hak kazanmıştı.


İstanbul'un bütçesi Tokyo'nun 4 katıydı 

TOKYO, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırmışt. Tokyo'nun bütçesi, devlet ve özel sektörün bir araya gelmesiyle 19,2 milyar dolara çıkan İstanbul'un bütçesinin neredeyse 3'te 1'iydi. Londra, iki yaz önce düzenlediği olimpiyatlara 3,8 milyar dolar harcamış, Çin ise 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı.


'Köy'ünüze ne oldu?

Tokyo oyunları kazanırken, en büyük vaatlerinden biri Olimpiyat Köyü'ydü. Verilen söze göre, Tokyo, oyunların yapılacağı tesislerin yüzde 80'ini 8 kilometre çapındaki bir alanda toplayacak, sporcuların rahat etmesi sağlayacaktı. Fakat geçtiğimiz şubat ayında yapılan açıklamada bu tesislerden üçünün şehir dışına çıkartılacağı ve bu sayede 1 milyar dolarlık tasarruf yapılacağı belirtildi. Örnek olarak söz konusu 'köy'de yapılması beklenen basketbol maçları 1 saatlik mesafedeki Saitama Arena'ya kaydırıldı.


Akşam 


Geri Dön