19 / 04 / 2024

Tophane'de 'Galataport' tartışması!

Tophane'de 'Galataport' tartışması!

Tophane'ye yapılan Galataport'ta sona yaklaşılırken, siluet tartışmaları da beraberinde geldi...



İstanbul'un silueti son 20 yılda değişti. Tophane'ye yapılan Galataport'ta sona yaklaşılmasıyla oluşan görüntü kirliliği tepkilere neden oldu. 

Bunlara bir yenisi eklendi. İstanbul Tophane'ye yapılan Galataport'ta sona yaklaşılmasıyla meydana gelen görüntü tepki çekti. 1.7 milyar dolar yatırım bedelli Galataport, Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Camii, Tophane-i Medrese-i Amire Binası, Sokullu Camii gibi eserlerin olduğu bölgede inşa edildi. Projenin İstanbul siluetine zarar verdiği iddia edildi. 

SİLÜETE BİR HANÇER DAHA

Sözcü'den Mert Öz'ün haberine göre; proje kapsamında İstanbul Boğazı kenarına bir otel yapıldı. Otel, tarihi Nusretiye Camii'ni silüetten sildi. Bu duruma tepki gösterildi. Vatandaşlar, sosyal medya hesaplarını yayınladı. “İstanbul'a bir hançer daha saplandı. Silüetten bir yıldız daha kaydı” yorumunda bulundu. Duruma siyasilerden de tepki geldi. Projeden fotoğraf yayınlayan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, “Bu fotoğrafta, rant uğruna feda edilen İstanbul silüeti, Fatih'in İstanbul'una ihanet var” dedi.

‘TARİH DE YOK OLUYOR'

Gelecek Partisi Kurucu Üyesi Cesim Gökçe, “Galataport, şehrin silüetini, tarihini, medeniyetini ve kültürünü yok ediyor. Betonlaşma faciaya dönüştü” açıklamasında bulundu. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat, “Kentsel dönüşüm iddialarıyla dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul betona gömülüyor” diye konuştu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında restorasyonun ardından yapılan açılışta “Bu caminin anlamı çok önemli. Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının anısına bu camiye Nusretiye Camii adı verilmiştir. Tarihi İstanbul'un sınırları dışında inşa edilmiş en büyük camilerden birisidir. Bu muhteşem eser Müslümanlara hayırlı olsun” diye konuşmuştu. 


Geri Dön