25 / 04 / 2024

Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa alım fiyatlarına zam yaptı! Son tarihi de açıkladı

Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa alım fiyatlarına zam yaptı! Son tarihi de açıkladı

Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa fiyatlarını açıkladıktan sonra çiftçilerin malını ofise değil de tüccara satması nedeniyle alım fiyatlarına zam yaptı. Ofisten yapılan açıklamada yeni fiyatlar ve ödemelerle ilgili takvim de bilgilere yer verildi.



TMO'nun açıkladığı fiyatların az kalması ve primin sonbahar ayında ödeneceği duyurulunca serbest piyasadaki hububat alım fiyatları devletin açıkladığı fiyatların üzerinde kaldı. Üretim döneminde borçlanan ve parasız kalan birçok üretici 3 ay beklememek için buğday ve arpasını tüccara sattı.

TMO'nun yaptığı zamla ilgili kamupyuna yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı.

Ülkemizde mayıs ayında başlayan hububat hasadı yaklaşık yüzde 20'ler seviyesinde. Hasat, yağış rejimindeki kaymalar sebebiyle birçok bölgemizde normaline göre yaklaşık 2-3 hafta ötelendi. Hasat edilen ürünlerin büyük bir kısmının hâlen üretici elinde olduğu ve ticarete konu edilmediği anlaşıldı. Bakanlık ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından iç ve diş piyasa gelişmeleri yakından takip ediliyor TMO alim fiyatlarının ton başına buğdayda 400 lira, arpada ise 200 lira artırılmasına ve ‘Hububat Alım Primlerinin’ temmuz ayından itibaren ödenmesine karar verildi.

Bu kapsamda Haziran ayında TMO'ya ürün teslim eden üreticilerimizin primleri temmuzda, temmuz ve ağustos aylarında ürün teslim eden üreticilerimizin prim ödemeleri ise takip eden ay içinde ödenecektir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’mız tarafından buğday için 1.000 TL/Ton, arpa için 500 TL/Ton olarak ödenecek ‘Hububat Alim Priminden’ üreticilerimizin yararlanmaları için ürünlerini en geç 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO'ya satmış olmaları gerekmektedir.

TMO'ya bugüne kadar ürün teslim etmiş olan tüm üreticilerimiz, artırılan yeni alım fiyatlarından faydalanacak; geriye dönük fiyat farkı ödemeleri ise temmuz ayında üreticilerimizin banka hesaplarına aktarılacaktır.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön