23 / 04 / 2024

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde yeni gelişme!

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde yeni gelişme!

İstanbul'da tartışmalara neden olan Güngören Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde Danıştay tarafından riskli alan kararının iptali sonrasında söz konusu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'rezerv (yeni) yapı alan' olarak değiştirildi. 



İstanbul Güngören'de Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahallesi'nin 10.4 hektarlık kısmı 20 Nisan 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sonucunda riskli alan olarak nitelendirildi. Sözcü'de Özlem Güvemli'nin haberine göre;  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Eylül 2020 tarihli riskli alana yönelik imar planlarını onayladı. Geçen Aralık ayından itibaren de evlere yıkım ve tahliye için bildirim gönderildi. Bu esnada da büyük krizler yaşandı. 

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde yeni gelişme!

Evlerini boşaltmak istemeyen vatandaşlara karara tepki göstererek eylem yaptı. Evlerini tahliye etmeyen sakinlerin elektriği ve suyu kesildiği iddia edildi. Mahalle sakinleri ‘riskli alan’ kararının ve imar planlarının iptali için işlemleri başlattı. Mahalle sakinleri davayı kazanınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgede devam eden kentsel dönüşüm projesinin diğer etapları için yeniden düzenleme yaptı.

 

Yürütmeler durduruldu 

Bakanlık, bölgenin 3.03 hektarlık alanı 12 Temmuz 2021 tarihli kararı ile ‘rezerv yapı alanı’ yani yeni konut alanı olmasına karar verdi. Bu karar sonucunda hazırlanan planlar 13 Temmuz günü askıya çıkarıldı. Plan açıklama raporunda İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin riskli alan kararı ile hazırlanan 30 Eylül 2020 tarihli imar planlarının yürütmesini durdurduğu, karar ile gerekli değişikliklerin gerçekleşerek tasarlanan yeni imar planları onay aşamasındayken de Danıştay 6. Dairesi'nin riskli alan kararının yürütmesi hakkında durdurma karar aldığı ifade edildi. 

Yeni planlar hazırlandı

Bunun üzerine de inşası bitirerek hak sahiplerine teslim edilme aşamasına gelen 1. etaptaki kentsel dönüşüm çalışmalarının, tahliye-yıkım-proje çalışmaları tamamlanarak düzenlenen yapı ruhsatları ihale ve yapım işlerine gelen 2. etaptaki kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçmesi ve kira yardımları konusunda vatandaşların mağdur olmaması için rezerv yapı alanı kararı verildiği ve yeni plan hazırlandığı belirtildi. 

Yeni imar planlarında 944 ada 498 parselde inşası tamamlanma aşamasına gelen 1. etap ile 1102B bloklarının bulunduğu alandaki eski yapıların yıkılması ile beraber ortaya çıkan alan için yapımı başlamak üzere olan 2.etap ‘konut’ alanı olarak tanımı verildi. Eski Bayındır Bloklarının yer aldığı bölge hakkında ilköretim olmasına karar verildi. 

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde yeni gelişme!

Mahkeme kararı sonucunda konut alanında emsale yönelik inşaat bölgesinin yüzde 5'inin ticari için kullanılabileceğine ilişkin notu iptal ettiler. Onun yerine, riskli alanın geneline ilişkin Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan projede bölge nüfusunun ihtiyacı olan günübirlik ihtiyaçlarının karşılanması için zemin veya açığa çıkan bodrum kat seviyesinde kuaför, terzi gibi dükkanların inşa edilebileceğini ilişkin düzenleme gerçekleştirildi. 

Özel mülkiyetteki bazı binalar yıkılıp kamulaştırılarak yapılacak 20 metre en kesitli yol da yüksek kamulaştırma maliyeti sebebiyle iptal edildi. Konut alanında emsalin 2 ve 1.70 olmasına karar verildi. Yüksekliğin de 9 kat ve 7 kat olması yönünde karar verildi.

Tozkoparan'da yürütmeyi durdurma kararı!


Geri Dön