25 / 04 / 2024

Tozkoparan'da kentsel dönüşüm anlaşmazlığı!

Tozkoparan'da kentsel dönüşüm anlaşmazlığı!

İstanbul Güngören'de Tozkoparan Mahallesi’ndeki başlatılan kentsel dönüşümde sorunlar büyüyor, sular durulmuyor. Bölge sakinleri yaşadıklarını anlattı ve şikayetlerini paylaştı.



İstanbul Güngören'de Tozkoparan Mahallesi’ndeki başlatılan kentsel dönüşümde sorunlar büyüyor, sular durulmuyor. Milli Gazete'den Furkan Erten'in haberine göre; konutlarını tahliye etmeleri istenilen ve günlerdir direnen mahalleliler yaşadıkları sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundular.

Tozkoparan'daki Örnek sitesi ve mahallede yer alan gecekondu bölgesi sakinleri uzun süredir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Güngören Belediyesi’nin kentsel dönüşümüne tepki gösteriyor.

Alanda inceleme gerçekleştirilmeden riskli alan ilan edilip, konutların tahli edilmesi istendi. Kentsel dönüşüm adı altında başlatılan süreç arsaların ticari statüye alınmasıyla sürdü. Arsaların değerlerinin artmasından sonra vatandaşlara olan baskı da arttı. Gece geç saatlerde doğalgaz ve elektriği kesilen vatandaşlar, yeni konut almaya mecbur bırakılıyor. 

Tozkoparan da kentsel dönüşüm anlaşmazlığı!

Mahalle sakini Zübeyde Mülüklü konuyla ilgili yaptığı açıklamada haksızlıkla karşı karşıya kaldıklarına vurgu yaparak, “45 senedir burada oturuyorum. Tapum yok, tapu tahsis var. Benim eşim yok, bir maaş alıyorum. Çıkarılan borçları nasıl ödeyeyim? Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyorum, bizi mağdur etmeyin, hakkımızı verin. Bu fakir fukara borçları nasıl ödesin” diye konuştu.

Mahalle sakini Fehri Sarıcı ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Buraya deprem için değil rant için geliyorlar. Yapacakları dükkân satılsa bir tane binayı yapar. Ben borçlansam ne ömrüm ne emekli maaşım borcu ödemeye yetmez. 500 bin lira fark çıkıyor. Ben 35 sene buranın kahrını çektim, toprağım değerlendi, ‘çıkın, gidin’ diyor.”

Örnek Sitesi sakinlerinden olan Atakan Yücel ise, “2020 yılı Aralık ayı içerisinde Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Güngören Belediyesi tarafından oturmuş olduğumuz bölgenin 6A riskli alan ilan edildiği bilgisi verilmiş ve tebligat ile 30 gün içinde evlerimizin boşaltılması istenmiştir" dedi ve şunları söyledi: 

"Fakat riskli alan ilanında binalarımızdan alınan karot numunesi olmamıştır. İstanbul Üniversitesi’nin gözleme dayalı raporu ile geniş ve yeşil bir alana yayılmış olan Tozkoparan mahallesinde kentsel dönüşüm başlatıp konutları belli bir alana toparlamak ve ellerinden alınan arsa haklarını bakanlığa devrini sağlamak istenmiştir. Bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi’nde açılan davalar sonunda birçok yürütmeyi durdurma davası kabul görmüştür. Fakat bu davalar 10. İdare Mahkemesi’nde toplanmış ve mahkeme sırayla bütün yürütme durdurma davalarını iptal etmiştir” ifadelerini kullandı."

Tozkoparan da kentsel dönüşüm anlaşmazlığı!

ARSANIN DEĞERİ ARTTI, VATANDAŞI BÖLGE DIŞINA ÇIKARIYORLAR

Yaşadıkları yerin, bölgedeki en değerli arsalardan olduğuna dikkat çeken Yücel, yaşananları şu şekilde açıkladı:

“İkamet ettiğimiz Örnek Blokları 158 daire ve 6600 metrekare alanla bölgenin en değerli arsalarından biridir ve projede 5. Alan olarak işaretlenmiş olup arsa niteliği ticari veya ticari + konut olarak değiştirilmiştir. Merter Tekstil çarşısına yakın olduğu için ve arsa niteliği değiştiğinden değeri 300 milyon TL’yi bulmaktadır. Evlerimizi acil riskli alan olarak gösterip bizi bu bölgenin dışına çıkarma ve rayiç bedeli iki kat daha düşük bir bölgeye borçlandırarak ev vermek istemesi haksızlığa ve adaletsizliğe yol açmaktadır. Burada oturan mahalle sakinleri sözde dönüşümün kentsel değil rantsal olduğunu çok iyi bildiğimiz için sonuna kadar direniyoruz. Ayrıca sözleşme yerine bize dayatılan muvafakatname ile ileride bütün arsa haklarınızı bakanlığa devri isteniliyor.”

Tozkoparan Derneği (TOZDER)  Başkanı Ömer Kiriş, konuya ilişkin değerlendirmesinde 2006 yılından bu zamana Tozkoparan’da sürecin sürdüğüne dikkat çekerek "“22 Aralık’ta binalarımıza tebligatlar asıldı ve evleri 1 ay içerisinde boşaltılmamız istendi. Yürütmeyi durdurma kararları alındı. 34 dava açıldı 28 tanesinde yürütmeyi durdurma kararı alındı fakat bu kararlar daha sonra iptal edildi. Burada süreç tebligat kanuna aykırı bir şekilde yürütülmeyi devam edildi. Seçilen 104 metrekarelik alan tekstil piyasasına yakın olan alan. Rantı yüksek bir alan. 58 hektarlık alanın sadece bir bölümü ve en değerli alanı riskli ilan ediliyor. 84 konut yıkılacak yerine bin 500 konut, 63 dükkân yapılacak. Müteahhitler dükkânlar bize verilsin, bin 500 daireyi biz bedava yapalım şeklinde hesaplar yapıyorlar. Bir dükkanın 20 milyon liraya satılacağı düşünülüyor” diye konuştu.

Tozkoparan'da vatandaşlar ile polis arasında gerginlik!

Tozkoparan Mahallesi’ndeki tahliye ve yıkımlara tepki!


Geri Dön