19 / 04 / 2024

Trabzon Akyazı Stadı'nda son aşamaya gelindi!

Trabzon Akyazı Stadı'nda son aşamaya gelindi!

TOKİ tarafından Trabzon'da deniz doldurularak, dolgu zemini üzerine inşa edilen Akyazı Spor Kompleksi'nde çalışmalar son aşamaya geldi.



Trabzon stadına kavuşuyor

-  TOKİ  tarafından Trabzon'da deniz doldurularak, dolgu zemini üzerine inşa edilen Akyazı Spor Kompleksi'nde çalışmalar son aşamaya geldi



TRABZON (AA) - SELÇUK KILIÇ - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan ve Türkiye'nin deniz yüzeyi doldurularak inşa edilen ilk stadı özelliğine sahip olan Akyazı Stadı'nda çalışmaların son aşamaya geldiği bildirildi.


Akyazı mevkisinde deniz dolgu alanının tamamlanmasının ardından 24 Kasım 2013'te temeli atılan 41 bin seyirci kapasiteli stadın gelecek ay içerisinde tamamlanması için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. İklim şartlarının olumlu geçmesi halinde stadın bu ay sonuna kadar bitirilmesi bekleniyor.


TOKİ'den edinilen bilgiye göre, stat çatısının tamamlanmasına çalışılırken şeffaf, kendini temizleme özelliğine sahip membranın yüzde 75'lik kısmı çatı bloğuna serildi. Stadyum içerisinde bulunacak skorbordlar yerleştirildi.


Stadyum koltuklarının büyük bölümü de tribünlere monte edildi. Stadyumun kırlangıç kanatlarının kompozit imalatı da devam ediyor. Elektrik mekanizması, çevre düzenlemesi ve peyzaj yapımı da tamamlanma aşamasına geldi.


- Stadyum çatı sistemi ile Türkiye'de bir ilk olacak

Trabzon Akyazı Stadyumu, çatı sistemi ile Türkiye'de bir ilk olacak. Stadyumun çatısı, çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip 'akıllı çatı' olarak bilinen 'Smart Roof' sisteminde inşa ediliyor.


Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün yüzeyine sahip olacak stadyumun çatısı, 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacak. Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın yarattığı hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşdeğer bulunuyor. Çatı, yarı saydam özelliğiyle de saha içinin daha aydınlık olmasını sağlayacak.


Çatının tamamlanmasının ardından stadyumun zeminin çim kaplamasına başlanacak ve İtalya'dan getirilecek çimler serilecek. Saha zeminine hem normal hem hibrit çim yapılacak.


- Olumsuz hava koşulları engelledi

Geçen hafta yağışlı ve rüzgarlı hava çatıda çalışmaları etkiledi. İklim koşullarının olumlu gitmesi halinde Akyazı Stadı'nın çatısının en geç 10 gün içinde tamamlanması bekleniyor.


Saha zeminin de hazırlanmasının ardından İtalya'dan gelecek çimlerin yerleştirileceği ve bunun da bir haftalık sürede gerçekleştirebileceği belirtiliyor. Saha zeminindeki çimin havalandırma özelliğinin bulunduğu, alttan ısıtma sistemine de sahip olduğu kaydedildi.


Stadyumda 122 locanın tamamının bittiği, sadece son boya işlemlerinin yapıldığı ifade edildi.


Stadyum çevresindeki alanların da çimlendirilmesine başlandığı, böylelikle etrafa yemyeşil bir görüntü kazandırılacağı ifade ediliyor. Stadyum kenarında 7 çim sahanın 2'si daha önce tamamlanırken diğer 5'inin de kısa sürede bitirileceği bildirildi.


- "Modern bir stadyum"

TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akyazı Stadı'nın Türkiye'nin göz bebeği stadyumlarından biri olduğunu söyledi.


Turan, Trabzonspor'a güzel ve modern bir stadyum yaptıklarını belirterek, "Her şey çok güzel olacak." dedi.


AA


Haber TOKİ Haber Dergisi'nde şu şekilde yer aldı


TOKİ Başkanı Turan, Trabzon’da deniz doldurularak dolgu zemini üzerine inşa edilen ve akıllı çatı sistemiyle donatılan Akyazı Spor Kompleksi’nin bir ay içinde tamamlanacağını söyledi.


TOKİ tarafından deniz doldurularak dolgu zemini üzerine inşa edilen Trabzon Akyazı Spor Kompleksi’nde sona yaklaşıldı. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, kompleksin bir ay içinde tamamlanıp teslim edileceğini duyurdu. Akyazı Spor Kompleksi’nin 400 dönümlük alanda inşa edildiğini, yaklaşık 180 dönüm yeşil alan bulunduğunu vurgulayan TOKİ Başkanı Turan, “Trabzonspor’umuza, dolayısıyla ülkemize güzel bir stadyum yapıyoruz. Her şey çok güzel olacak. Bütün imalatçı ekip ve paydaşlarımızla değerlendirme yaptık. Çatı ve çelik montajını bir hafta içerisinde tamamen bitireceğimiz stadyumda skorboardın montajını tamamladık. Şeffaf, kendini temizleme özelliğine sahip membranın yüzde 75’lik kısmı çatı bloğuna serildi” dedi. 


18 bin seyirci koltuğu tamamlandı 


İmalatına devam edilen Akyazı Spor Kompleksi’nin seyirci koltuklarının 18 bininin montajını tamamladıklarını söyleyen Başkan Turan, “Stadyum zeminine sereceğimiz hibrid çim için drenaj çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çatının tamamlanmasının ardından stadyumun zeminin çim kaplamasına başlanacak ve İtalya’dan getirilecek çimler serilecek. Saha zeminine hem normal hem hibrit çim yapılacak. Kompleksin çevresindeki bağlantı yollarını ve kavşaklarını, Karayolları Genel Müdürlüğü en kısa zamanda tamamlayacak” diye konuştu. Akyazı Spor Kompleksi’nde son aşamaya gelindiğine işaret eden Turan, şu değerlendirmelerde bulundu: “İnce imalat işlerini de hızlandırdık. Stadın koltuklarının tribünlere yerleştirilmesi işlemi de son hızla devam ediyor. Bodrum katta da döşeme imalatlarında sona yaklaşıldı. Stadyumun kırlangıç kanatlarının kompozit imalatı da sürüyor. Elektrik mekanizması, çevre düzenlemesi ve peyzaj yapımı da tamamlanma aşamasına geldi.”


Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet bina- sıyla kamp eğitim merkezinde son rötuşları yaptıklarını dile getiren Turan, kompleksin içerisindeki sosyal donatılarıyla Avrupa’nın en modern spor tesisleri arasında olduğunu dile getirdi. 


“Stadyum, çatı sistemiyle Türkiye’de bir ilk olacak” 


Turan, kompleksin Türkiye’nin göz bebeği olacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “41 bin seyirci kapasiteli Trabzon Akyazı Stadyumu, çatı sistemiyle Türkiye’de bir ilk olacak. Trabzon Akyazı Spor Kompleksi Stadyumu çatısı çevre dostu, kendini temizleme ve hava kirliliğini giderme özelliğine sahip akıllı çatı olarak bilinen smart roof sisteminde inşa ediliyor. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı tribün yüzeyine sahip stadyumun çatısı 245 dönümlük yeşil alanın havasını temizleme gücüne sahip olacak. Bu oran, yaklaşık 2 bin 500 aracın yarattığı hava kirliliğini temizleme kapasitesine eşdeğerdir. Çatı, yarı saydam özelliğiyle de saha içinin daha aydınlık olmasını sağlayacak.” Stadyum çevresindeki alanların da çimlendirilmesine başlanırken, stadyum kenarındaki 7 çim sahadan 2’si daha önce tamamlandı. 


Türk sporuna 50 yıl hizmet edecek stadyumlar 


Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan mutabakatla Türkiye’nin dört bir tarafında, 50 yıl Türk sporuna hizmet edecek UEFA standartlarında, akıllı ve ekolojik stadyumlar inşa ettiklerini aktaran Turan, “‘İdaremiz tarafından yapımı tamamlanan Türk Telekom Arena Stadyumu, Mersin Arena Stadyumu, Antalya Stadyumu, Sivas Arena ve Afyon Spor Kompleksi hizmete girdi” dedi. Turan, Türkiye genelinde dördü tamamlanmak üzere 19 stadyumun inşaatına devam ettiklerini belirterek, statların sadece altyapısı ve inşaat kalitesiyle değil, bütünleşik projeler vizyonuyla büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacak, şehirlere değer katacak bir anlayış içinde Türkiye’ye kazandıracaklarını sözlerine ekledi.


TOKİ Haber 



Geri Dön