16 / 04 / 2024

TÜGİAD, Çinli STK'lar ile ilişkilerini sonlandırdı!

TÜGİAD, Çinli STK'lar ile ilişkilerini sonlandırdı!

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik baskı ve zulümleri nedeniyle bu ülkedeki STK'lar ile ilişkilerini dondurma kararı aldı.



Dernekten yapılan açıklamaya göre, Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ali Yücelen, Çin'de Uygur Türklerine dönük olarak gerçekleştirilen zulme ilişkin görüntülerin medyada sıkça yer alması üzerine derneğin yönetim kuruluna bir tavsiye kararı gönderdi.


Tavsiye kararında, Çin'de Uygur Türkleri'ne yönelik ağır bir zulüm sergilendiğine ilişkin medyada yer alan görüntülerin ve haberlerin büyük bir üzüntüyle takip edildiği belirtildi.


Derneğin yönetim kuruluna iletilen tavsiye kararının Uygur Türkleri ile ilgili iddiaların doğru olmadığı ispatlanana veya Çinli girişimcilerin duruma tepki gösterene kadar uygulanması talep edilerek, "Söz konusu iddiaların yalanlanmaması halinde Çinli muhataplarla yapılan anlaşmaların iptal edilmesi, Eylül ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek G20 Genç Girişimciler Zirvesi'ne Çin'in davet edilmemesi, 2016'da Çin'de düzenlenecek G20 Genç Girişimciler Zirvesi'ne dernek üyelerinin katılmaması ve Çinli STK'lar ile ilişkilerin dondurulması" istendi.


Tavsiye kararı üzerine toplantı yapan yönetim kurulu da Çinli STK'lar ile ilişkileri dondurma kararı aldı.


 


- "Yetkililerden açıklama bekledik ama gelmedi"


 


Tavsiye kararında görüşlerine yer verilen TÜGİAD YİK Başkanı Ali Yücelen, "Bu konuda Çinli yetkililerden herhangi bir yalanlama ya da açıklama gelmemesi nedeniyle üzülerek bu yaşananların ve medyada yer alan korkunç görüntülerin doğru olduğuna dair inancımız güçlenmiştir" ifadelerini kullandı.


Yücelen, bu vahşet görüntülerine sadece bölge insanına tarihsel ve kültürel bağları nedeniyle değil insani değerleri koruyarak gelecek nesillere taşımayı şiar edinmiş Atatürk genci olmanın bilinci ve sorumluluğuyla isyan ettiklerini kaydederek, bunları kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirdi.


Görüntülerin ve haberlerin doğru olmadığına dair Çinli yetkililerden bir açıklama beklediklerini ancak gelmediğini aktaran Yücelen, "Oysa Türkiye, her alanda Çinli şirketlerle işbirliğini günden günde geliştiren bir ülkedir. Bugün ülkemizde Çinli firmalar çok büyük ve değerli projelere imza atmaktadır. Kardeşlerimize zulmedenlere karşı, sadece bizimle iş yapıyorlar diye sessiz kalmamız beklenmesin. Bu nedenle TÜGİAD olarak çok net tavır alınmasını Yönetimi Kurulumuza tavsiye ettik" değerlendirmesinde bulundu.


 


- "Kendileriyle hiçbir çalışmanın içinde olmayacağız"


 


Tavsiye sonrası Rahmi Çuhacı başkanlığında toplanan TÜGİAD Yönetim Kurulu, Uygur Türklerine uygulanan şiddet ile ilgili iddiaların aksi ispatlanana kadar Çinli muhataplarıyla ilişkileri dondurma kararı aldı.


Konuyla ilgili olarak en kısa sürede Çinli yetkililerce bilgilendirme yapılması gerektiğini belirten TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, kim olursa olsun insanlara zulmedenlerle iş yapmayacaklarını bildirdi.


Çinli yetkililerin açıklama yaparak kamuoyunu rahatlatmak zorunda olduğunu aktaran Çuhacı, Çin'in en azından Türkiye ile ilişkilerine verdiği önemi göstermek zorunda olduğunu ifade etti.


Çuhacı, Çinli muhataplarından tepki göstermelerini beklediklerini kaydederek, "Ayrıca konuyla ilgili sağlıklı bilgiye ulaşılamıyor. Bizim muhatabımız olan STK'lar, girişimcileri temsil eden kuruluşlar. Girişimciler her zaman şeffaflığın yanındadır. Söz konusu bölgeye yabancı gazetecilerin alınmasında sınırlamalar olduğu gibi hiçbir bilgilendirme de yapılmıyor. Bu konuda Çinli muhataplarımızın da şeffaflığın gereğini yapmasını bekliyoruz. Aksi halde kendileriyle hiçbir çalışmanın içinde olmayacağız" ifadelerini kullandı.


 


- Tüm anlaşmalar iptal edilecek


 


TÜGİAD Yüksek İstişare Kurulu tavsiye kararına göre Youth Business China ve diğer Çinli örgütlerle yapılan tüm anlaşmalar iptal edilecek.


İstanbul'da 7-9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek G20 Genç Girişimciler Zirvesi'nde Çin'i temsil edecek Youth Business China konuyla ilgili net bir tavır almadığı halde davet edilmeyecek. Yine bu konuda net bir tavır alınmadığı takdirde TÜGİAD, 2016'da Çin'de gerçekleştirilecek G20 Genç Girişimciler Zirvesi'ne katılmayacak ve bu toplantının düzenlenmesi için gerçekleştirilecek etkinliklere de destek vermeyecek.



AA


Geri Dön