08 / 05 / 2024

Türkiye'de benzin, mazot ve LPG'nin fiyatı nasıl belirleniyor?

Türkiye'de benzin, mazot ve LPG'nin fiyatı nasıl belirleniyor?

Son zamanlarda benzin, mazot ve LPG fiyatlarında sık sık hareketlilik yaşanıyor. Bir yandan fiyatlar tırmanırken, akaryakıta küçük çaplı da olsa indirimler de uygulanıyor. Peki, Türkiye'de benzin, mazot ve LPG'nin fiyatı nasıl belirleniyor? İşte yanıtı…



3) Akaryakıt Pompa Satış Fiyatının Oluşumu:
Distribütörden alınan akaryakıt, artık son kullanıcı ile buluşmak üzere akaryakıt bayiine gelir. Burada depo satış fiyatının üzerine bayi masrafları ve nakliye ücreti eklendiğinde tavsiye edilen pompa fiyatı ortaya çıkar.
İşte ilden ile, bölgeden bölgeye değişen akaryakıt fiyatlarındaki bu farkın kaynağı, taşıma masraflarının değişiklik göstermesidir. 

Türkiye de benzin, mazot ve LPG nin fiyatı nasıl belirleniyor?

LPG FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR? 
Türkiye’de LPG fiyatları, 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu’nun 10 uncu maddesi uyarınca erişilebilir Dünya serbest piyasa koşullarına göre belirlenir.
Aynı kanun gereği distribütör ve rafineriler; lisansları kapsamında, erişilebilir Dünya serbest piyasalarındaki fiyatları göz önünde bulundurarak belirledikleri fiyatları, tavan fiyatlar olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) bildirmek zorundadırlar.

Akaryakıtı 10 TL'ye düşürecek formül açıklandı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön