24 / 04 / 2024

Türkiye'de ekmeğe peş peşe zam gelirken un ihracatı yılın ilk 6 ayında rekor kırdı

Türkiye'de ekmeğe peş peşe zam gelirken un ihracatı yılın ilk 6 ayında rekor kırdı

Türkiye'de ekmek fiyatlarına artan girdi maliyetleri nedeniyle peş peşe zam gelirken yılın ilk 6 ayında un ihracatında rekor kırıldığı ortaya çıktı. Açıklanan verilere göre ihracat yüzde 33 artarak 652 milyon dolara yükseldi.



EN FAZLA İHRACAT VENEZUELA'YA

Bu gelişmelerle birlikte ABD'de kuraklık öngörülerinin zayıflaması ve yağışların artacağına yönelik tahminlerin küresel buğday fiyatlarında yaşanan yüzde 20 civarındaki düşüşte etkili olduğunu ifade eden Ulusoy, "Tüm bu gelişmeler eşliğinde son 4 ayın en düşük seviyelerini gören buğday fiyatları, ürün hasadının devam ettiği bu dönemde sanayicilerin önünü daha iyi görebilmeleri adına umut verici." diye konuştu.

Ulusoy, buğday fiyatlarındaki düşüşün tüm dünya için önemli olduğunu belirtti.

Ulusoy, küresel alanda buğdaya ilişkin tedirginlik azalırken Türkiye'de de sevindirici gelişmeler yaşandığını söyledi.

Ülkenin un ihracatının yılın 6 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 652 milyon dolara yükseldiğini dile getiren Ulusoy, "Ocak-haziran döneminde 1,35 milyon ton un ihracatına karşılık 652 milyon dolarlık gelir elde ettik. Yüzde 33'lük artış çok sevindirici bir gelişme. Öte yandan şimdiye kadarki en yüksek ocak-haziran ihracat rakamına ulaşarak rekor kırdık." ifadelerini kullandı.

Ulusoy, Türkiye'nin en çok un ihraç ettiği ülkeler arasında başı Irak, Suriye ve Yemen'in çektiğini belirterek, "Bu dönemde en büyük artış ise yüzde 211 ile Venezuela'da gerçekleşti. Onu yüzde 123'lük artışla Libya izledi." şeklinde konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön