28 / 03 / 2024

Türkiye'de konut fiyatları 5 yılda yüzde 35 arttı!

 Türkiye'de konut fiyatları 5 yılda yüzde 35 arttı!

Konutta balon tartışmalarına Emlak Konut GYO’nun raporu noktayı koydu. Rapora göre, Türkiye’de fiyatlar Nisan 2011-Nisan 2016 döneminde yüzde 35 arttı. İstanbul’da artış ise yüzde 71 oldu.



Konutta balon tartışmalarına Emlak GYO’nun raporu noktayı koydu. Rapora göre, Türkiye’de fiyatlar Nisan 2011-Nisan 2016 döneminde yüzde 35 arttı. İstanbul’da artış ise yüzde 71 oldu.


Türk konut sektörünün ekonominin canlanması için başlattığı düşük faiz ve uzun vadeli konut satış kampanyaları emlakta balon tartışmalarını da beraberinde getirdi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonomide verilen teşviklerin yanı sıra konut ve finans sektörü de bu süreçte elini taşın altına koydu ve kredi faizlerinde indirime gitti. Halihazırda birçok banka konut kredi faizlerini yüzde 1'in altına çekti. Konut satışları hızlanırken, Emlak Konut GYO'nun hazırladığı rapor, balon tartışmalarına son noktayı koydu. Buna göre Türkiye genelinde Nisan 2011-Nisan 2016 döneminde ortalama konut fiyatları reel olarak yüzde 35.29 arttı. Ancak bu artış balondan çok sektördeki canlılığın ve talebin sürekliliğinin işareti olarak yorumlanıyor.


ADIYAMAN'DA YÜZDE 44 ARTTI

İl bazında ise İstanbul'da Nisan 2011- Nisan 2016 döneminde konut fiyatlarında yüzde 70.76, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'da yüzde 44.22 seviyesinde, Aydın, Denizli ve Muğla'da ise yüzde 43.46 fiyat artışı görüldü. Bu artış İzmir'de yüzde 32.32, Ankara'da yüzde 12.13 oldu. Rapora göre, bölgesel bazda hem düzeltme hem de artış görüldü. Örneğin, 8 ay öncesine kadar Türkiye'deki en fazla fiyat artışına sahip olan Gaziantep, Kilis, Adıyaman'da konut fiyatları Nisan 2011- Nisan 2016 arası yüzde 6.57 geriledi. En hızlı fiyat artışı gösteren bölge ise Aydın, Denizli, Muğla oldu. Bu bölgede reel fiyat artışı turizmdeki olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 7.13'le rekor kırdı.


İSTANBUL DÜNYAYA GÖRE UCUZ

Rapora konutta balon olmadığına dair bir başka veri de 1 milyon ABD doları karşılığında alınabilecek metrekare büyüklüğü itibarıyla dünyanın en pahalı şehirleri sıralaması oldu. Buna göre 1 milyon dolarla Monaco'da 17 metrekare, Londra'da 20 metrekare ve İstanbul'da ise 94 metrekare alınabiliyor. Uzmanlar, "Artan altyapı yatırımlarının başta İstanbul olmak üzere fiyatları yukarı yönlü desteklemesi balonlaşma ihtimalini azaltıyor. Ayrıca faizlerdeki düşüş ve gayrimenkule dayalı menkul kıymetleştirme mevzuatı gerek arz gerek talep yönlü dengenin sağlanması açısından son derece pozitif etki yaratıyor" dedi.


Sabah



Haber Capital Yatırım Rehberi Dergisi'nde şu şekilde yer aldı...



Türkiye gayrimenkul sektörüne ilişkin son yıllarda ciddi tartışmalara neden olan "Konut pazarında fiyat balonu varlığı" gündemdeki yerini koruyor. Hazırladığı uluslararası ve ulusal raporlarla sektöre katma değer yaratmaya devam eden Cushman&YVakefield, ilkini 2014 yılında yayımladığı "Türkiye Konut Sektörü: Konut Balonu" analizini, IMF ve OECD verileriyle genişletti. Global verilerle yeni bir perspektif kazanan raporda, kentsel dönüşüm süreciyle birlikte yeniden gündeme gelen konutta fiyat balonu konusu bir kez daha masaya yatırıldı. 

Raporda uzun bir süredir tartışılan konut fiyat artış oranının, kira artış oranının çok üzerinde olması olarak ifade edilen konut balonu riskinin Türkiye için söz konusu olmadığı ortaya konuldu. Cushman&YVakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, konut sektöründe fiyat artışlarının sürdürülebilir olup olmadığı hususunun Türkiye'de temel sorun olduğunu belirtti. Küresel piyasaların aksine Türkiye'de konut fiyat artışının ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmadığına işaret eden Gönden, bu duruma gerekçe olarak konut fiyatlarındaki artışın kredi pazarına etkisinin sınırlı olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: "Türkiye'de konut kredilerinin GSMH'ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Yani Türkiye'de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile Türkiye'de kredi pazarının GSMH'ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil." 




Capital Yatırım Rehberi


Geri Dön