24 / 04 / 2024

Türkiye’de satın alma gücü umutları yeşertiyor! Avrupa Birliği’nin yüzde 36 altında kaldık

Türkiye’de satın alma gücü umutları yeşertiyor! Avrupa Birliği’nin yüzde 36 altında kaldık

Türkiye'nin, Satınalma Gücü Paritesi verilerine göre kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri, geçen sene için 64 olarak tespit edildi. Bu şekilde Türkiye, ortalaması 100 olan 27 Avrupa Birliği ülkesinin % 36 altında kaldı.



Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 senesi ile ilgili olarak geçici Satınalma Gücü Paritesi (SGP) verilerini duyurdu.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı SGP'ye göre, kişi başına GSYH endeks durumunun 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortalaması 10’ken, Türkiye için 64 oldu aynı zamanda AB ortalamasının % 36 altında kaldı.

Karşılaştırmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday olan ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday olan ülke (Bosna-Hersek) yer aldı.

Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülkenini arasında SGP'ye göre kişi başına GSYH endeksi en yüksek ülke 277 ile Lüksemburg olurken, en düşük ülke ise 32 ile Arnavutluk olarak bildirildi. Kişi başına GSYH endeksinde Lüksemburg, AB ortalamasının % 177 üzerinde, Arnavutluk ise % 68 altında değere sahip oldu.

TÜRKİYE'NİN FİİLİ BİREYSEL TÜKETİM DÜZEYİ 71

Kişi başına fiili bireysel tüketim seyri 27 Avrupa Birliği ülkesi ortalaması 100 iken Türkiye için bu durum 71 oldu aynı zamanda AB ortalamasının % 29 altında kaldı. Karşılaştırmalarda içinde 36 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri ise en yüksek ülke 146 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 39 ile Arnavutluk olarak kaydedildi.

Türkiye'nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 2021 yılı geçici sonuçlarına göre 35 olarak kayıtlara geçti. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 euro karşısında satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye'de 35 euro karşılığı TL ile satın alınabileceğini veriyor.

Türkiye’de satın alma gücü umutları yeşertiyor! Avrupa Birliği’nin yüzde 36 altında kaldık


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön