19 / 04 / 2024

Türkiye'de ultra zenginler de ligden düşmüş. İşte 2021 verileri

Türkiye'de ultra zenginler de ligden düşmüş. İşte 2021 verileri

İsviçre bankası Credit Suisse'nin açıkladığı servet raporuna göre mali varlıklar ile gayrimenkul gibi sabit varlıklardan oluşan kişisel servet toplamı 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 9.8 artarak 463.6 trilyon dolara yükseldi. Ancak Türkiye'de ultra zengin sayısı düşerken servetleri de eridi.



t24'deki köşe yazısında raporu değerlendiren Uğur Gürses Türkiye'de kişisel serveti 10 bin ile 100 dolar arasında olan kişi sayısının 2018 ve sonraki yıllara göre  artmasında konut ve otomobil fiyatlarındaki artışların neden olduğunu ifade etti. T24 Yazarı Uğur Gürses, "Küresel servet dağılımı raporunun özeti şu; küresel çapta 5.3 milyar yetişkinin sadece yüzde 1.2’si küresel servetin yüzde 47.8’ini elinde tutuyor. “En alttakiler”, yani yetişkin nüfusun yarısı ise sadece yüzde 1.1’ini. Nasıl bir adalet bu?" ifadesini kullandı.

Döviz kuru nedeniyle Türkiye'de kişisel servet eridi

Raporda döviz kurlarındaki değişim dikkate alınmazsa kaydedilen bu artışın şimdiye kadar en yüksek yıllık artış olduğu  belirtilirken dünyada ortalama kişisel servet büyüklüğü 87 bin 489 dolar olarak hesaplanıyor. Türkiye için ortalama servet büyüklüğü ise yetişkin başına ortalama 19 bin 496 dolar. Rapora göre döviz kurlarındaki sert hareketler kişi başına servet değerini artırıyor ya da eritiyor. Yetişkin bayına ortalama servetin erdiği ülkelere örnek olarak Türkiye, Japonya ve İtalya verilirken, kişi başına servetlerini artıran ülkelerin başında ise ABD, Çin ve Kanada geliyor.

ABD'de 140 bin, Çin'de 32 bin dolar milyoneri var

Yapılan hesaplamalara göre dolar milyoneri sayısı 2021 yılında 62 milyon 500 bin kişiye yükselmiş. 2021 yılında bir önceki yıla göre artan bu rakamla milyonerler arasına 5.2 milyon kişi daha katılmış. Dünyanın en yüksek servete sahip kişileri ABD’de bulunuyor, ABD'de kişisel serveti 50 milyon doların üzerinde 140 bin kişi yaşıyor. İkinci sırada ise Çin var. Çin'de kişisel serveti 50 milyon doların üzerinde olan 32 bin kişi var. Küresel çapta serveti 100 milyon dolardan fazla olanların sayısı 84 bin 490, bu kişilerin yüzde 56’sı ABD’de ve Kanada’da yaşıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön