24 / 04 / 2024

Türkiye'de ulusal konut politikasına ihtiyaç var!

Türkiye'de ulusal konut politikasına ihtiyaç var!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde konut sektörüne yönelik fiyatları kaleme aldı.



Habertürk Gazetesi köşe yazarı Gökhan Şen, bugünkü köşesinde konut sektörüne yönelik fiyatları kaleme aldı.

İşte Gökhan Şen'in 'Sürdürülemez konut politikaları, uçuk fiyatlar' başlıklı yazısı...

Türkiye'de kağıt paraların değeri azaldıkça konutların değeri de artmaya başladı. Buna ek olarak dünya genelinde de konut fiyatları fırladı. Türkiye konut fiyatlarında şu anda lider konumda.

Türkiye de ulusal konut politikasına ihtiyaç var!

Pek çok ülkede birden fazla evi olanların fiyatları yükseltmesini engellemek için belli sayıdan sonra edinilen evler için ciddi oranda vergiler getiriliyor. Haliyle bu kişiler de bu uygulamadan rahatsızlar elbette ki haksız da değiller.

Fakat konut sahibi olmak sosyal bir mesele herkesi zengin etmek için adım atılması halinde orta ve dar gelirli kişiler zor durumda zor durumda kalır.

Türkiye'de yapay düşük faiz oranları belli sonuçlar doğuruyor. TÜİK tarafından açıklanan kira artış hızı ile konut artış hızı arasındaki uyumsuzluk incelendiğinde kiralara 10 puan eklenirse evlerin amorti etmesi hızlanıyor ancak ev sahibi olma hızı düşüyor.

Türkiye de ulusal konut politikasına ihtiyaç var!

Bunun anlamı nedir?

Bazı vatandaşlar konutu yatırım olarak görüyor. Başını sokacak ev işlevi yerine çok sayıda konut edinimleri artıyor. Kiralar artmış olsa da ev fiyatları her geçen gün yükseliyor. Çünkü kazancına bakılmaksızın konut edinimleri bir hayli arttı. Kaynakların kıt olduğu Türkiye'de bu kadar konut alımı israf olarak değerlendiriliyor. Ayrıca bu durum sosyal dengeyi de sarsıyor. Ayrıca bu durum konut üreticileri için de büyük zarar çünkü onların maliyetleri de korkunç derecede arttı.

Sonuç olarak, kısa vadeci politikaların etkisi uzun dönemli bozulmalar meydana geliyor Ultra ucuz krediler şeklinde verilen ve senelerdir yapılan kısa vadeci destekler ile bir araya gelerek sorun yumağı haline geliyor.

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!


 


Geri Dön