29 / 03 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!

Kovid-19 salgınıyla beraber konutlarda geçirilen zaman arttı ve uzaktan çalışma daha da yaygın hale geldi. Bunların sonucunda daha büyük, balkonlu ve müstakil konutlara olan rağbet artış gösterdi. Buna bağlı olarak konut fiyatları da arttı.



Kovid-19 salgınıyla beraber konutlarda geçirilen zaman arttı ve uzaktan çalışma daha da yaygın hale geldi. Bunların sonucunda daha büyük, balkonlu ve müstakil konutlara olan rağbet artış gösterdi. Talep artışı hem ev fiyatlarının hem de arsa fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!

Endeksacom’un verilerine göre, Türkiye'de müstakil ev fiyatları son bir senede yüzde 64,43, ev fiyatları yüzde 31,68, arsa fiyatları ise yüzde 36,91 yükseldi. 

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!

Endeksacom tarafından aktarılan verilerde, Türkiye'de müstakil evlerin son bir senedeyüzde 64,43 oranında yükseldiği belirtildi. Türkiye'deki müstakil evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 801 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı bir milyon 116 bin 200 Türk Lirası, yatırımın geri dönüşü ise 31 sene olarak belirlenirken, son bir senede Türkiye'de ev fiyatları yüzde 31,68, arsa fiyatları ise yüzde 36,91 yükseldi. 

 Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!

Uzaktan çalışmanın daha yaygın hale gelmesiyle yazlık bölgelere olan rağbet arttı ve en yüksek değer artışı yazlık kısımlarda yaşandı. Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojileri kullanan Endeksacom’un verilerine göre, Muğla’da müstakil evlerin fiyatları son bir senede yüzde 64,53 oranında yükselirken, müstakil evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 11 bin 7 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı bir milyon 1 milyon 959 bin 246 Türk Lirası, yatırımın geri dönüş süresi ise 35 sene olarak belirlendi. Antalya’da ise müstakil evlerin fiyatları son bir senede yüzde 70,71 oranında yükselirken, müstakil evlerin ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 910 Türk Lirası, ortalama ev fiyatı 1 milyon 347 bin 480 Türk Lirası, yatırımın geri dönüş süresi 32 sene oldu.

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu! 

Konut fiyatlarına ilişkin konuşan Endeksacom Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Kovid-19 gayrimenkul sektörüne yansımalarını konut, arsa ve ticari gayrimenkuller kapsamında ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğine vurgu yaparak, “Konut tarafına baktığımızda, pandemi ile birlikte yeni yaşam koşullarımıza uygun konut talebi arttı ve daha büyük, balkonlu, bahçeli, müstakil evlerde stoklar azaldı. Geldiğimiz noktada emlak danışmanları bu tür konut tiplerinde portföy bulmakta güçlük çekiyor. Konut fiyatları da oldukça yüksek seviyelerde. Pandeminin etkisinin bitmesi ile fiyatlar biraz düşüş gösterse bile konut üretim maliyelerinin çok artması sebebiyle konut fiyatlarında önemli bir düşüş beklemiyoruz” diye konuştu.

Ev alacaklar dikkat! Fiyatlar uçtu!

Öğüt, şu açıklamalarda bulundu:

“Pandemi ile kalabalık sitelerden ziyade arsa alıp, akrabalarla birlikte ev yaptırma eğilimi de görüyoruz. Bunun sonucu olarak arsa fiyatları da artış gösterdi. Ticari gayrimenkul tarafında ise talebin, büyük plaza katlarından daha küçük ofislere kaydığını görüyoruz. Pandeminin etkileri azalsa bile pek çok işyeri uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdiğini açıkladı. Dolayısıyla pandeminin gayrimenkul sektöründe yarattığı etkilerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz.” 

İstanbul'un hangi ilçesinde konut fiyatları hızla artıyor?

Kovid-19'la hangi tip konutlar tercih edilmeye başlandı?

Hangi ilde konut yatırımı yapmak mantıklı?

Ev fiyatlarında zirvede hangi şehir var?


Geri Dön