26 / 04 / 2024

Türkiye'nin gerçek değer haritası ortaya çıkacak!

Türkiye'nin gerçek değer haritası ortaya çıkacak!

Endeksa'nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkul alım satım işlemlerine değerleme raporu alınması zorunluluğu getiren uygulamanın sektör açısından önemini değerlendirdi...



Gayrimenkul alım satım işlemlerinde değerleme raporu alınması zorunluluğu getiriliyor. Buna göre; kullanıcılar, değerleme firmaları ve değerleme uzmanlarına başvurarak alım satım işlemine konu olan taşınmaz için değerleme raporu alacak.

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, gayrimenkul alım satımında değerleme raporu alınmasının sektör açısından çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Öğüt konuyla ilgili şunları söyledi; "Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde işlem tutarı gerçekleşenden düşük beyan edilebiliyor. Bunun sebebi işlem tutarı üzerinden hesaplanan tapu harcının düşük gösterilmek istenmesi. Yeni uygulama ile bunun önüne geçmek hedefleniyor, adil ve şeffaf emlak vergisi sisteminin oluşturulması sağlanıyor. Alım satım işlemlerinde bedel beyana dayalı olmaktan çıkacak ve değerleme uzmanları tarafından belirlenen değer kabul edilecek" 

Sektör verilerini revize edecek

Öğüt, değerleme sektörü açısından büyük önem taşıyan uygulama sayesinde orta vadede tüm Türkiye’nin değer haritasının çıkarılmasının da hedeflendiğini söyledi

"Endeksa olarak halihazırda Türkiye’de yaptığımız araştırmalar ile tüm taşınmaz tipleri için değer analizi yapıyoruz ve aynı zamanda kullanıcıların gerçek değere kolayca ulaşmalarını sağlıyoruz" diyen Öğüt, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların gayrimenkul sektörü için olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum ve pek çok kişinin düşündüğü gibi gayrimenkul satış adetlerini olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Yeni uygulama adil vergi sisteminin oluşturulmasının yanı sıra sektörün veri odaklı  gelişimine de katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

 

Gayrimenkulde şartlar değişti!
 


Geri Dön