20 / 04 / 2024

Türkiye'nin o ilindeki müstakil evlere talep yağdı!

Türkiye'nin o ilindeki müstakil evlere talep yağdı!

Balıkesir, her sektörden yatırıma uygun geniş arazileriyle yatırımda öncü bir il. İlin önemli ulaşım güzergahlarında yer alması, gelişmekte olan otoyol ulaşım ağı, endüstriyel limanlara kolay erişim imkânı ve sanayi merkezlerine hızlı ulaşım avantajları bölgeyi üs konumuna taşıyor.



Balıkesir, ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nde yer alması, Marmara ve Ege Denizi’ne kıyılarının bulunması, İstanbul, Bursa ve  İzmir  gibi metropollerin kesişim noktasında yer alması ve her sektörden yatırıma uygun geniş arazilerin varlığı ile yatırımda da adından sıkça bahsettiren bir ilimiz. Para'da yer alan habere göre, son yıllarda artan turizm, sanayi, lojistik ve ulaştırma yatırımları da her türlü gayrimenkule olan talebi artırıyor. Özellikle konut satışlarında artan bir grafik gözleniyor.

Verimli toprakları, uygun iklimi, Marmara ve Ege denizlerine kıyısının olması gibi özellikleriyle Balıkesir yatırım avantajları ile öne çıkıyor. Gerek coğrafi konumu, gerekse ulaşım ve eğitim altyapıları ile sağlıktan, tarım ve hayvancılığa, sanayiden turizme birçok avantajı barındırıyor. BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar) projesinin merkezinde yer alan şehir ayrıca Gökköy Lojistik Merkezi ile ulusal ve uluslararası pazarlara kolay ulaşım imkanı sağlıyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bölge, İzmir,  Ankara  ve İstanbul ile bağlantılı demiryolu ağı ve Edremit ve Merkez ilçe Altıeylül’de bulunan iki havalimanı şehrin ulaşım ağını tamamlıyor”

Balıkesir, ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi’nde yer alması, Marmara ve Ege Denizi’ne kıyılarının bulunması, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi metropollerin kesişim noktasında yer alması ve her sektörden yatırıma uygun geniş arazilerin varlığı ile yatırımda da adından sıkça bahsettiren bir ilimiz. Son yıllarda artan turizm, sanayi, lojistik ve ulaştırma yatırımları da her türlü gayrimenkule olan talebi artırıyor. Özellikle konut satışlarında artan bir grafik gözleniyor.

Verimli toprakları, uygun iklimi, Marmara ve Ege denizlerine kıyısının olması gibi özellikleriyle Balıkesir yatırım avantajları ile öne çıkıyor. Gerek coğrafi konumu, gerekse ulaşım ve eğitim altyapıları ile sağlıktan, tarım ve hayvancılığa, sanayiden turizme birçok avantajı barındırıyor. BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar) projesinin merkezinde yer alan şehir ayrıca Gökköy Lojistik Merkezi ile ulusal ve uluslararası pazarlara kolay ulaşım imkanı sağlıyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bölge, İzmir, Ankara ve İstanbul ile bağlantılı demiryolu ağı ve Edremit ve Merkez ilçe Altıeylül’de bulunan iki havalimanı şehrin ulaşım ağını tamamlıyor” diyor. Ayrıca 2023 yılı hedefleri arasında yer alan ve Yap-İşlet-Devret yöntemi ile gerçekleştirilmesi planlanan Kmalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projesi de, İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak olan oldukça önemli bir proje olarak yer alıyor. Konut satışlarındaki artışın ulaşımın kolaylaşması ve dört mevsim turizm diyor. Ayrıca 2023 yılı hedefleri arasında yer alan ve Yap-Işlet-Devret yöntemi ile gerçekleştirilmesi planlanan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu Projesi de, İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak olan oldukça önemli bir proje olarak yer alıyor. Konut satışlarındaki artışın ulaşımın kolaylaşmasına ve dört mevsim turizme imkân sağlayan iklim ve doğa koşullarının mevcut olması ile sağlandığını söyleyen Özelmacıklı, “Balıkesir’de çok çeşitli alternatif turizm faaliyetleri söz konusu. Gelişmiş kıyı turizminin yanı sıra çok sayıda ada ve 291 km kıyı uzunluğu şehir için ayrı bir önem arz ediyor” diyor.

22 mavi bayraklı plaj ve 8 termal turizm merkezi, çok sayıda tabiat parkı, Kuş Cenneti ve Kazdağı Milli Parkları, zengin tarihi ve kültürel mirası ile bölgeye rağbetin fazla olduğunu hatırlatan Özelmacıklı, “Artan turizm, ulaştırma yatırımlarının her çeşit gayrimenkule olan talebi artırması sonucunda özellikle konut satışlarında artan bir grafik var” diyor.

Toplam gayrimenkul satışlarına bakıldığında Balıkesir’de ilk 6 ayda 22 bin 922 adet gayrimenkul satışının gerçekleştiğini söyleyen Özelmacıklı, konut açısından incelediğinde Erdek, Bandırma, Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık’ın oldukça hareketli olduğunu vurguluyor. “Balıkesir’in geleceklerinden en umutlu olan insanların yaşadığı illerden biri olduğunu ifade eden Özelmacıklı, kentin genç nüfus oranının en düşük ikinci il olduğunu, nüfus yoğunluğunda 29’uncu, işsizlik oranında ise Türkiye’de 71’irici sırada bulunduğunu vurguluyor. Covid-19 salgının özellikle müstakil evlerde bir talep artışı oluşturduğunu söyleyen Özelmacıklı sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bu durum satış fiyatlarına da yansıdı. Örneğin bazı ilçelerde son 1 yılda müstakil evlerdeki fiyat artışları; Ayvalık’ta yüzde 38, Burhaniye’de yüzde 25, Edremit ve Erdek’te yüzde 20, sanayi, lojistik ve Gömeç’te ise yüzde 10 olarak gerçekleşti.”


Müstakil yazlık bölgesinde kiralık fiyatlar ise şu şekilde;

Ayvalık 4.150
Edremit 3.900
Erdek 2.650
Gömeç 4.000

Türkiye nin o ilindeki müstakil evlere talep yağdı!

Mustafa Hakan ÖZELMACIKLI / Altın Emlak Genel Müdürü

"Yaz turizmine oldukça elverişli"


Kıyı turizmi Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Erdek ve Marmara Adası'nda gelişmiştir. Ayvalık'ta kıyı turizmi için güçlü potansiyel bulunmakta olup, özellikle 7 km uzunluğunda ve 100 metre eninde bir kumsala sahip Sarımsaklı ve Altınova plajları yaz turizminde ilin cazibesini artırmaktadır. Aynı zamanda Ayvalık Adaları, Edremit Körfezi ve Marmara Adaları dalış sporları, yamaç paraşütü ve sörf yapmaya uygun eşsiz koy ve körfezleri ile turistlerin gözde merkezleridir. Kırmızı mercanlarıyla  Ayvalık, Türkiye'nin en önemli dalış noktalarından biridir. Balıkesir nüfusu 1.22 milyon iken yaz sezonunda artan turist sayısı ile birlikte 3 milyona ulaşmaktadır. Balıkesir, Türkiye’nin en çok termal K turizm merkezine sahip ilidir. İlde 8 farklı termal V turizm merkezi bulunuyor. Marmara Bölgesi’nin I güneyinde yer alan Balıkesir; İstanbul, Bursa ve ™ İzmir gibi metropollere yakınlığı ile ön plana çıkıyor. Bandırma Limanı ile Türkiye’deki tüm liman şehirlerine doğrudan ulaşım sağlanmakta, bu durum Balıkesir'in Türkiye ile dünya pazarları arasında kavşak noktası rolü üstlenmesini sağlamaktadır. Balıkesir özellikle İstanbul -İzmir otoyol projesi sonrasında artık çok daha kolay erişilebilir bir yer haline geldi.

Balıkesir'e neden yatırım yapılmalı?


• Nüfus yapısı açısından Balıkesir çalışkan, genç ve dinamik nüfus yapısına sahip. Göç vermeyen hatta göç alan bir yapısı var.

• Yaklaşık 1.2 milyon nüfusuyla Balıkesir, Türkiye nüfusunun yüzde 1.5'ini oluşturuyor.

• 2040 yılında nüfusun 3.280.000 olması bekleniyor.

• Balıkesir Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi 15 fakülte ile eğitim vermektedir. Üniversitelerde öğrenim gören 40 bini aşkın öğrenci bulunuyor.

• Verimli ve sulanabilir arazilerinin varlığı elverişli iklim koşulları ile bütünleşiyor ve tarımsal üretimde çeşitlilik yakalanıyor.

• Hayvancılık üretiminin yanı sıra organik tarımda yüksek potansiyele sahip. Özellikle zeytin ve çeltik ilk sıralarda.

• Tarım-sanayi entegrasyonu ile 4 karma 1 ihtisas organize sanayi bölgesi bulunuyor.

• Kuruluş aşamasında olan 3 organize sanayi bölgesi daha var.

• Dört mevsim turizme imkân sağlayan iklim ve doğaya sahip.

• Gelişmiş kıyı turizmi, yat limanları ve projeleri, mavi bayraklı plajları, termal turizm merkezleri tabiat parkları, Kuş Cenneti ve Kazdağı Milli Parkları, zengin ekosistem yapısı bu potansiyeli destekliyor.

• Enerji konusunda da kent ihtiyaçlarını çözümler üretiyor. Örneğin RES yatırımlarında Türkiye'de birinci sırada yer alıyor.

• Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı [YEKA] için elverişli bölgelerin varlığının yanı sıra jeotermal potansiyeli var.

• GES yatırımları için yüksek güneşlenme süresine sahip yerler de ön plana çıkıyor.

• Gayrimenkul tarafında ise artan turizm, sanayi, lojistik ve ulaştırma yatırımları ile her çeşit gayrimenkule olan talep gittikçe artıyor.

• Özellikle yurt, iş merkezi, otel, alışveriş merkezi gibi ticari gayrimenkul projeleri için uygun talep yapısına sahip bir şehir. Bu konuda da hala bakir.

• Sağlık konusunda da tam donanımlı 30 hastane bulunuyor. 20 toplum sağlığı merkezi ile 336 aile sağlığı merkezi ile sağlık altyapısı da yeterli derece.

• Özellikle Türkiye'nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu İstanbul, Bursa ve İzmir gibi metropollerin kesişim noktasında yer alması şehri ön plana çıkarıyor.

• Şehir her sektörden yatırıma uygun geniş arazilerinin varlığının yanı sıra sanayi merkezlerine hızlı ulaşım sağlıyor.

• Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi - Osmangazi Köprüsü: İstanbul-İzmir arasında ulaşım süresini 3.5 saat^ düşürecek proje, 433 km uzunluğundadır. Balıkesir, otoyol projesinin geçiş noktasında yer almaktadır. Bu projenin tamamlanması ile İstanbul-Balıkesir 2 saat, Balıkesir-İzmir ulaşımı 1.5 saatte tamamlanacaktır.

• Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyol Projesi - Çanakkale Köprüsü: Ege ve İç Anadolu ile Trakya ve Avrupa arasındaki ulaşımı sağlamak için İstanbul Boğaz Geçişine bu projeyle, alternatif farklı güzergâhlar kazandırılacaktır. Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun Gebze-İzmir Otoyolu'na Balıkesir civarında bağlanmasıyla ilde turizm ve diğer sektörler açısından hareketlenme sağlanacaktır.

 

2020 Temmuz'da 229 bin 357 konut satıldı!


Geri Dön