25 / 04 / 2024

Ekonomistler neden tahvil yatırımını önermiyor? Ekonomist Nejat Özonay açıkladı!

Ekonomistler neden tahvil yatırımını önermiyor? Ekonomist Nejat Özonay açıkladı!

TCMB'nin geçtiğimiz haftaki kararlarından sonra uzun zamanlı gösterge tahvilin bileşik faizi yaklaşık üç puanlık azalış ile  % 14,07'ye geriledi ve 1,5 senenin en düşük seviyesini gördü.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçtiğimiz hafta politika faizi indirimi ve ticari krediler ile ilgili açıkladığı makro ihtiyati tedbirlerin sonrasında tahvillere yönelim çoğalırken, 10 senelik gösterge tahvilin bileşik faizi üç işlem gününde yaklaşık üç puan gerileyerek 1,5 senenin en düşük seviyesini gördü.

TCMB, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 100 baz puan düşürerek % 13'e çekti.

Bu seneki ilk faiz indirimini gerçekleştiren banka, politika - kredi faizi makasının belirgin bir biçimde açıldığına işaret ederek makro ihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlar ile güçlendireceği sinyali vermiş oldu.

Banka, bu kararının verilmesinden bir günün ardından ticari kredi faizlerini politika faizine yaklaştırmak için uygulamaya aldığı makro ihtiyati önlemleri dile getirdi.

Bu duruma göre; banka, hem varlık hem de yükümlülük kalemleri üzerinden zorunlu bir karşılık ve menkul kıymet tesisi uygulamaları ile makro ihtiyati araç setine güç katmış oldu.

Alınan tedbirler dahilinde, zorunlu karşılığa tabi krediler için % 20 seviyesinde uygulanan zorunlu karşılık tesisi bankalar için % 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikame edilecektir. Bankalar bunlar ile birlikte, % 10 kredi büyüme oranını aşan kredi tutarı boyutunda menkul kıymeti de bir sene boyunca tesis edecek.

Ekonomistler neden tahvil yatırımını önermiyor? Ekonomist Nejat Özonay açıkladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön