20 / 04 / 2024

Ucuz ev için ’yerli’ çözüm!

Ucuz ev için ’yerli’ çözüm!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, inşaat malzemelerinin yüzde 100 yerli olması için adım atacaklarını açıkladı. Kurum, "Ülkemizde A’dan Z’ye her malzeme üretilecek” dedi. Yerli üretim konut fiyatlarını da etkileyecek...



Konut fiyatlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri inşaat malzemelerinin maliyeti ve fiyatı. İthal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkilerken kimi zaman bu ürünlere ulaşımada da problem yaşanıyor. 

Kovid-19 salgını sürecinde sınırlar bir süre kapanınca inşaat firmaları ürün tedarikinde zorluk çekmişti. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; işte bu sorunları gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çözüm için harekete geçti. İnşaat sektöründeki tüm ürünlerin Türkiye’de üretiminin sağlanması için çalışmalar başladı. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yerli malzeme üretiminden otopark sorununa, kentsel dönüşümden sosyal konut projelerine kadar bakanlığın gündemindeki projelere ilişkin bilgiler paylaştı. 

Kovid-19 salgını sürecinde yerli üretimin öneminin bir kez daha anlaşıldığını dile getiren Kurum, “Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO ithal edilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak yatırımlar yapacak. Ülkemizde A’dan Z’ye her malzeme üretilecek” dedi. Sektör temsilcilerine göre yerli üretimle birlikte inşaatta maliyetler yüzde 15-20 düşecek, bu da konut fiyatlarını etkileyecek.

YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

İnşaat malzemelerinde yüzde 100 yerli üretim hedefi için çalışmalara başladıklarına vurgu yapan Bakan Kurum, “Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO ithal edilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak yatırımlar yapacak” dedi. 

Asansör, yürüyen merpen gibi çoğunlukla ithal edilen inşaat malzemelerinin yerli olması için çalışmalar yapılacağını dile getiren Kurum, “Pandemi süreci de bunun ne kadar önemli olduğunu öğretti” dedi. Sektör temsilcilerine göre inşaat malzemelerinin tamamının yerli üretimi yüzde 15-20 oranında maliyet avantajı sunacak, bu da orta ve uzun vadede satış fiyatlarını etkileyecek. 

KONUTTA BES MODELİ

Bakan Kurum, Emlak Katılım’ın herkesin konut sahibi olabilmesi için yeni modeller üzerinde çalıştığını belirtti. Bu çalışmalardan birinin de Yapı Tasarruf Sandığı olduğunu dile getiren Bakan Kurum, tasarruf sandığı ile vatandaşın birikimlerini Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) olduğu gibi yapabileceğini, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Vatandaşın ucuz konuta sahip olabilmesi için TOKİ’nin de satış sürecini sürdüreceklerine dikkat çeken Kurum, “5 milyon vatandaşımızın güvenli ve sağlıklı konutlarda oturmasını sağladık. 1 milyonuncu konutumuzun anahtar teslimini Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yapacağız” diye konuştu.

Konutta kredi yüzde 1’in üstüne çıktı!

Konut kredisi faiz oranları Eylül'de ne oldu?


Geri Dön