19 / 04 / 2024

Uludağ Üniversitesi yerleşkesindeki cami ve külliye inşaatı tam gaz!

Uludağ Üniversitesi yerleşkesindeki cami ve külliye inşaatı tam gaz!

Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare taban alanında inşaatı devam eden ve cami inşaatının fiziki gerçekleşmesinde yüzde 50'ye ulaşılan projenin külliye kısmında konferans salonu, toplantı odaları, kütüphane de mevcut.



Türkiye'nin en kalabalık öğrenci nüfusuna sahip yükseköğretim kurumları arasında yer alan Bursa Uludağ Üniversitesinin (BUÜ) Görükle Yerleşkesi'nde başlatılan cami ve külliyenin inşası hızla devam ediyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Nilüfer'deki yerleşkede 2,5 kat olarak inşa edilecek Uludağ Üniversitesi Yeni Cami'de aynı anda 15 bin kişi ibadet edecek.

Dev yapı, ibadet merkezi olmanın dışındad sosyal, kültürel ve eğitim amaçlı modern bir külliye hüviyetini taşıyacak. Hayırseverlerin yardımlarını ulaştırdığı Üniversite Camii ve Müştemilatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından inşası devam eden cami ve külliye 41,7 metre kubbe çapı ve 75,8 metre minare yüksekliğiyle Bursa'nın birçok bölgesinden de görünecek.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, Anadolu Ajansı muhabirine, tam kapasiteyle eğitim verilen dönemde yerleşkede Tıp Fakültesi Hastanesi dahil günde 100 bin kişinin bulunduğunu dile getirdi.

Cami projesi hakkında konuşan Doğangün, şunları dile getirdi: "Önceden laboratuvar şeklinde yapılmış, sonradan genişletilmiş bir camimiz var ama insanlar dışarıda namazlarını kılmak zorunda kalıyor. Mevcut camimiz 2 bin 300 metrekare civarında, bizim de en az 5 bin öğrencimiz cuma namazını kılmaya geliyor, cami almadığı için de böyle bir ihtiyaç doğdu. Burada kendi inşaatımızı sadece cami olarak nitelendirmek doğru değil, bir külliye niteliğinde, kültür merkezi özelliğine sahip bir yapı olarak söylesek daha iyi olur. Toplam 25 bin metrekare kapalı inşaat alanımız var, bunun 5 bin 500 metrekaresi sadece namaz kılmak için ayrıldı. Onun dışında kalan yaklaşık 20 bin metrekarenin tamamı sosyal ve kültürel etkinlikler için planlandı. Külliyenin ilk iki katı tamamıyla sosyal ve kültürel etkinliklere ayrıldı, 10 bin metrekare taban üzerine oturuyor. Son cemaat yeri diye adlandırdığımız avlunun bulunduğu kısımlar tamamlandı."


- "Hedefimiz en azından cami kısmını 2023 yılına kadar bitirmek"



Caminin 4 minareye sahip olacağını dile getiren Doğangün, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecine rağmen inşaatın hızla sürdüğünü söyledi. Projenin önemli kısımlarının tamamlandığını dile getiren Doğangün, "Cami inşaatında yüzde 50 gibi bir hedefe ulaştığımızı söyleyebiliriz. Cami inşaatı başlayalı 3 yıla yaklaştı. Son bir ayda Bursa Büyükşehir Belediyesinin, Valiliğimizin, Rektörlüğümüzün girişimleri sonucunda, İstanbullu bir iş insanının ve Türkiye Diyanet Vakfının bağışlarıyla hızlı bir faaliyete geçtik." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Doğangün, cami ve külliyenin, Selçuklu, Osmanlı ve Türk mimarilerinden parçaları birleştirecek biçimde tasarlandığını dile getirdi.

Kubbe ve minarelerin Osmanlı mimarisini, kapılarının Selçuklu dönemini yansıttığını, saçak bölümlerinin de Türk mimarisi olarak isimlendirildiğini dile getiren Doğangün, "Burası öğrencilerimizin etkinliklerini de yapabilecekleri bir yer olacak. Öğrenci kulüplerinin bir kısmını buraya alma niyetindeyiz. Üniversite hastanemiz bölge hastanesi, böyle olduğu için birçok yerden gelenler var. Yoğun bakımda yakınlarını bekleyenler burada çok fazla oluyor. Onlar için dinlenme alanlarda, duş alabilecekleri, rahat edebilecekleri mekanlar da düşündük. Hasta yakınlarını da burada misafir etmeyi hedefledik." şeklinde konuştu.

Doğangün yaptığı açıklamada üniversitenin çevre yollarına yakın olması ve otopark sorunu bulunmamasından dolayı yapının büyük etkinliklere ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Külliyede toplantı odaları, kütüphane ve konferans salonunun dışında Türk sanatlarına ilişkin eserlerin yapılabileceği atölyelerin de bulunacağını dile getiren Doğangün, "Hedefimiz en azından cami kısmını 2023 yılına kadar bitirmek. Tamamen yardımlarla yürüyen bir inşaatımız var. Bu cami üniversitenin kendi bütçesiyle yapılan bir cami değil, üniversite bütçesinden bir lira dahi yoktur burada. Tamamen cami derneğimiz bunu organize ediyor." şeklinde konuştu.

 

Nilüfer'de kaçak yapılar yıkılıyor!


Geri Dön