24 / 04 / 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten ABD’ye kötü sürpriz!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten ABD’ye kötü sürpriz!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, ABD’ye resmen kötü bir sürpriz yaptı. Fitch, borç limiti açmazı yüzünden ABD'nin "AAA" olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.



Fitch, Amerika’nın “AAA” olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun negatif takibe alındığı paylaştı.

Fitch tarafından yapılan konu ile ilgili açıklamada, söz konusu kararın, federal hükümetin 31,4 trilyon dolar tutarındaki borç limitine ulaşması ve Hazine Bakanlığının borç limitinin aşılmasının önüne geçmek için aldığı olağanüstü tedbirlerin biterek nakit sorunu yaşamasına az bir süre kalmasına karşın borç limitinin artırılması ya da askıya alınmasına ilişkin bir karara varılmasını engelleyen yükselen siyasi partizanlığı yansıttığı ifade edildi.

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten ABD’ye kötü sürpriz!

Fitch Rating’in ABD Hazinesinin nakit pozisyonunu ve olağandışı önlemler alma kapasitesini sona erdireceği tarihten (X-tarihi) önce borç limiti probleminin çözüme kavuşmasını beklediği belirtilen açıklamada, “Fakat, borç limitinin X-tarihinden önce artırılamayacağı ya da askıya alınmayacağı ve neticede hükümetin bazı yükümlülüklerine yönelik ödemeleri aksatmaya başlayabileceği risklerinin yükseldiğine inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, borç limiti konusundaki gerilimi tırmandırma politikasının, ABD makamlarının yükselen bütçe açıklarına ve artan borç yüküne neden olacak orta vadeli mali zorluklarla anlamlı bir biçimde başa çıkamamasının, Amerika’nın kredi itibarına ilişkin aşağı yönlü risklere işaret ettiği aktarıldı.

İşte detaylar...


Geri Dön