19 / 04 / 2024

Ulus'ta TOKİ tarafından yapılan kazılarda tarihi eserler bulunması mecliste!

Ulus'ta TOKİ tarafından yapılan kazılarda tarihi eserler bulunması mecliste!

Ankara Ulus'ta TOKİ tarafından yapılan kazılarda tarihi eserler bulunması meclis gündemine taşındı. CHP'li Emir, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Ankara  Milletvekili Murat Emir, Ankara Ulus'ta  TOKİ  tarafından yapılan kazılarda tarihi eserler bulunmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Emir, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Emir, ''Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Emir, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Altındağ Belediyesi ile birlikte Ankara Ulus bölgesinde kentsel dönüşüm projesi başlatmış, bu kapsamda İtfaiye Meydanı esnafının da bölgeden taşınması gündeme gelmiştir. Taşınma süresince esnafın geçici olarak faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla da yapılacak konteyner dükkanlar için TOKİ tarafından Melike Hatun Camii'nin arkasında kalan bölgede kazı faaliyetlerine başlanmıştır. 

Ancak, söz konusu alan Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı içerisinde kalmaktadır ve bölgede kazı yapılabilmesi için Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin izni gerekmektedir. İznin yanı sıra bölgede yürütülen kazı faaliyetlerinin arkeologlar eşliğinde yapılması da önemli bir gerekliliktir. Nitekim TOKİ'nin yaptığı kazılar sırasında kemikler günyüzüne çıkmış, çene ve kaval kemiği olduğu düşünülen kalıntılar, Anadolu Medeniyetler Müzesi ekipleri tarafından incelenmek üzere alınmıştır. 

Tarih boyunca onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin simge değeri olan Ulus bölgesine yönelik yürütülen tüm projelerde tarihi değerleri korumak adına titizlikle hareket edilmesi gerekmektedir. Buna karşın TOKİ'nin sıradan bir inşaat yürütür gibi yapmış olduğu kazı faaliyeti, Ankara'nın tarihine karşı işlenmiş bir suç niteliğindedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, bu suçu işleyen TOKİ yetkilileri ile ilgili bir an önce inceleme başlatması gerekmektedir.''

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in soruları:
1- Ulus'ta Melike Hatun Camii etrafındaki kazı faaliyeti için Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden neden izin alınmamıştır? 
2- Kazı faaliyetinin talimatını hangi yetkililer vermiştir? 
3- İzinsiz kazı yapan yetkililer hakkında bir inceleme başlatılacak mıdır?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön