25 / 04 / 2024

Uşak'ta iskan ruhsatı ve imar barışı ödemeleri TBMM gündeminde!

Uşak'ta iskan ruhsatı ve imar barışı ödemeleri TBMM gündeminde!

Uşak'ta belediyenin iskan ruhsatı uygulamalarına ve imar barışında tapu dairelerine yapılacak ödemeler TBMM gündemine taşındı. CHP'li Yalım, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak'ta belediyenin iskan ruhsatı uygulamalarına ve imar barışında tapu dairelerine yapılacak ödemelere ilişkin soru önergesi hazırladı. Yalım, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Yalım, ''Seçim bölgem olan Uşak'ta yaşanan bir sorunu sizlerle paylaşıyorum. Memleketim Uşak'ta belediyenin vermiş olduğu inşaat ruhsatına göre yapılan ve yaklaşık 5 yıl önce bitmiş 56 kişilik bir Konut Yapı Kooperatifi bulunmaktadır. 5. yıl sonunda tutanak tanzim edilmiş ve belediye vermiş olduğu ruhsatı sehven verdikleri gerekçesi ile iskan ruhsatını 5 sene sonunda vermemiştir'' diye konuştu. 

''Kooperatif üyeleri belediye personelinin kendi yaptıkları bu hatayı kooperatife yüklediklerini düşünmektedirler'' diyen Yalım, ''Kooperatif üyelerinin katkı payını ödemeleri bu ekonomik sıkıntılar içerisinde malesef mümkün değildir. Meclisimizde görüşülecek olan Torba Yasa kapsamında bulunan imar Barışı ile ilgili mevzuatta, devletin almak istediği katkı payından Konut Yapı Kooperatiflerinin muaf tutulması gerektiğini düşünmekteyim'' dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ın soruları:
1- ) Yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar tapu dairesinede ödeme yapılmasının gerekçesi nedir? Bu şekilde bir uygulamanın vatandaşı yıpratacağı düşünülmüş müdür?

2- ) Belediye denetiminde yapılmasına rağmen, belediyenin ruhsat süresinin yani 5 yılı doldurdu diyerek kaçak muamelesi yapması - süresi içerisinde ruhsat yenileme müracaatlarını reddetmesi ve yapı ruhsatını yenilememesi etik midir?

3- ) İmar Barışı'nda, iskanı olmayan meskenlerden ortalama 8 bin TL alınmaktadır. Bu rakam tapu müdürlüğünden tapu alırken de vatandaştan alınacak mı?

4- ) İnşaat sahibinin elinde 49 adet kat irtifak tapusu olduğu halde, belediyenin vermiş olduğu yapı ruhsatına göre belediye denetiminde yapılmış olan 56 dairenin kaçak muamelesi görmesi doğru mudur? Yoksa mevcut 49 adet kat irtifak tapusu iskanı engelleyici unsur olmadığı için devre dışı bırakılması gerekmez mi?


Geri Dön