26 / 04 / 2024

Vasiyetname nasıl düzenlenir?

Vasiyetname nasıl düzenlenir?

Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı 'irade beyanı'na vasiyetname deniyor. Peki, vasiyetname nasıl düzenlenir? İşte, vasiyetname düzenlenirken dikkat edilmesi gerekenler..



Vasiyetname nasıl düzenlenir?

Vasiyet, miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Vasiyette bulunabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.


Ölüm halinde ortada bir vasiyetname varsa bu vasiyetnamenin kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olup olmadığına bakılıyor. Kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olmayan vasiyetname geçersiz sayılıyor.  Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı biçimde düzenlenebiliyor. 


Resmi vasiyet işlemlerinde iki tanık bulunması gerekiyor. Vasiyetname hazırlanmasında bazı kişiler resmi görevli memur ve tanık olamıyor. Bu kişiler arasında,  fiil ehliyeti bulunmayanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, okur-yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, alt ve üst soy kan hısımları, kardeşleri, bunların eşleri olarak ifade ediliyor. Peki, vasiyetname nasıl düzenlenir?


Bir kimsenin ölümünde hüküm doğurmak üzere yaptığı 'irade beyanı'na vasiyetname deniyor. Vasiyetname asiyetnameyi düzenleyen kişinin el yazısı ile araya başka herhangi bir yazı girmeksizin yazılıp, yer tarih ve saat belirtilerek imzalanması ile hazırlanıyor. Okuma yazma bilmeyen kişiler vasiyetname hazırlamak için resmi makamlara başvurması gerekiyor. 


Vasiyetnamenin yazılmasından sonra saklanması için bir notere bırakılabiliyor ya da sulh hukuk mahkemelerine başvuru yapılabiliyor. 


Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön