18 / 04 / 2024

Vasiyetnamenin geçerliliği kesin midir?

Vasiyetnamenin geçerliliği kesin midir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Hiç evlenmemiş bir bayanım. Anne ayrı soğuk ilişkileri olan kardeşlerim var. Mirasımı resmi vasiyetname ile öz kardeşlerime bırakabilir miyim? Vasiyetname geçerliliği kesin midir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Hiç evlenmemiş bir bayanım. Anne ayrı soğuk ilişkileri olan kardeşlerim var. Mirasımı resmi vasiyetname ile öz kardeşlerime bırakabilir miyim? Vasiyetname geçerliliği kesin midir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 Vasiyetnamenin geçerliliği kesin midir?

Okuyucuma yanıt vermeden, sormak isterim: Anne ayrı kardeşler var tamam ama acaba müşterek baba nerede? Bunu şunun için soruyorum. Baba hayattaysa öz kardeşlerle birlikte baba da mirasçı.

Baba hayatta değilse bu halde öz kardeşin durumu daha farklı. Yani bilmece gibi konuşmadan şu açıklamayı yapsam daha iyi olacak.

Şayet baba varsa baba mahfuz hisseli mirasçı. Dolayısıyla normalde miras payı olarak okuyucumun babadan daha önce ölmesi halinde baba mirasın yarısına sahip olacak.

Ancak kardeş lehine bir bağış yapılması veya vasiyetname yapılması halinde miras payının bir bölümü mahfuz hisse olacağı için kardeşe tüm malvarlığı miras olarak bırakılamayacak. Sonradan babanın ölümü ile de babaya düşen bu paydan bir bölümü diğer kardeşe gidecek.

★ ★ ★

Şayet baba hayatta değilse bu halde saklı payı oyan mirasçı yok. Üstelik anne ayrı kardeş de mirasçılar arasında yok. Bu halde şimdiden öz kardeş dediğiniz ana-baba bir kardeşinize dilediğiniz malvarlığını bırakabilirsiniz.

Ülkemizde vasiyetname geçerli mi? Vasiyetname konuları yasalarımızla düzenlenmiştir. Dolayısıyla vasiyetname yapmanın şekilleri yine bu yasalarda bellidir ve elbette şekil şartına uyarak yapılmış vasiyetnameler geçerlidir.

Ben vasiyetname yapacak olanlara bir tavsiyede bulunuyorum. Her ne kadar el yazısı ile yazılmış vasiyetname geçerliyse de noterde resmi vasiyetname dediğimiz vasiyetnameyi yapmanızdır.

Bunun için notere başvurulur, noter tarafından sizin isteğinize uygun bir vasiyetname düzenlenir ve gözünüz arkada kalmaz.

 


Geri Dön