24 / 04 / 2024

VeBitcoin CEO'su İlker Baş'ın vergi oyunu!

VeBitcoin CEO'su İlker Baş'ın vergi oyunu!

Thodex'in ardından dolandırıcılıkla gündeme gelen VeBitcoin CEO'su İlker Baş'ın, vergi dolandırıcılığı da yaptığı öğrenildi.



Türkiye'de kripto para piyasası yine gündemde. Thodex'in Kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurtdışına kaçtığı ile ortaya çıkan mağduriyetler sonucunda kullanıcılar mahkemeye suç duyurusunda bulundu. Thodex sonrasında VeBitcoin de işlemlerini durdurduğunu açıklamıştı. VeBitcoin'in kullanıcıları da mağdur olduklarını iddia ettiler.

VeBitcoin CEO su İlker Baş ın vergi oyunu!

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, nitelikli dolandırıcılık suçu nedeniyle VeBitcoin sitesinin sahibine, eşine ve çalışanlarına dava açıldı. Aylık net gelirinin 1.5 milyon TL olduğundan bahseden Vebitcoin CEO’su İlker Baş, eşi ve 2 çalışanı tutuklandı.

Mali Müşavir Hasan Karakaya, CNN TÜRK Muhabiri Samet Güner'e tüm ayrıntıları açıkladı... 

VeBitcoin CEO su İlker Baş ın vergi oyunu!

VeBitcoin'in 140 bin lira vergi borcu var. Aylık kazancı 1,5 milyon lira olduğunu söylüyor. Aylık kazancı 1,5 milyon liraysa ne kadar vergi ödemeli?

Mali Müşavir Hasan Karakaya, soruya şu yanıtı verdi: ''Aylık kazancı 1,5 milyon liraysa yıllık 18 milyon lira vergi beyan etmesi gerekir. Masraf beyan etmesi gerekir. Bunun da vergisel değeri yaklaşık 4 milyon lira yani 3 milyon 960 bin lira.

2017 yılında 4 bin lira kar beyan etmiş, bunun vergisel oranı 880 liradır. 2018 yılında 12 bin lira kar beyan etmiş. 2019 yılında ise zarar beyan etmiş. Rakamların hiçbir alakası yok kesinlikle birbiriyle örtüşmüyor.''

VeBitcoin CEO su İlker Baş ın vergi oyunu!

Normalde ne kadar olmalıydı? 

Mali Müşavir Hasan Karakaya, açıklamalarına şu şekilde devam etti: 

''1,5 milyon lira kar ettiğini söylüyorsa 4 milyon vergi beyan etmesi gerekir. 34 ayda 120-135 milyon lira arasında rakam kapattığını parayı şirketten çekmediğini o saldırıdan sebep açık olan 200 milyon lirayı kapatmaya çalıştığını söylediniz. 

(Siber saldırıya uğradığını 200 milyon lira değerinde Bitcoin'in çalındığını söylüyor. 4 ayda da 120-135 milyon kadar parayı geri ödediğini söylüyor.) 120-135 milyon arasında bir parayı kapattıysa bu da aylık 4 milyon lira gibi bir rakama denk gelir. 4 milyon çarpı 12 dediğimizde 45 milyon gibi bir rakam denk gelir.

45 milyonun vergisel değeri yaklaşık 10 milyon liradır. Yani burada söylenenle, ifade edilenle mali veriler birbiriyle örtüşmemektedir.

1,5 milyon lira aylık kazanıyorsa yıllık vergisinin 4 milyon lira olması lazım. Aylık 4 milyon lira kazanması lazım. Yıllık 45 milyon lira eder bunun vergisi 10 milyon lira. Böyle bir kazanç yok. Böyle bir beyan yok.

Vebitcoin sahibi kazandığı rakamlar 1,5 milyon lira olsaydı ödeyeceği rakam 4 milyon lira olacaktı. Kendi ifadesinde diyor ki ben zarara uğramıştım 200 milyon lira. 120-135 milyon lirasını ödedim. Onun için de aylık kazancının 4 milyon lira olması lazım. Sadece mağdur ettiği kişiler kullanıcılar değil. Devletten de vergi kaçırdığı ortaya çıkıyor.''

Uzmanından kripto uyarısı: Resmen el bombası, uzak durun!

Thodex vurgununda yeni gelişme!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön