18 / 04 / 2024

Vehbi Aluçlu'dan bina girişlerine deprem dayanım raporları asılsın önerisi!

Vehbi Aluçlu'dan bina girişlerine deprem dayanım raporları asılsın önerisi!

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu Malatya'daki çöken bina ile ilgili yaptığı açıklamada binaların girişlerine deprem dayanım raporlarının asılmasını önerdi.



Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, Malatya'da çöken bina ile ilgili olarak yaptığı açıklamada binaların girişlerine deprem dayanım raporlarının asılmasını önerdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojisi Bölüm Başkanlığı görevini de yürüten Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu yaşanan üzücü olay nedeniyletüm Malatya halkına da geçmiş olsun dileklerini iletti.

Vehbi Aluçlu dan bina girişlerine deprem dayanım raporları asılsın önerisi!

Gerçekleştirdikleri incelemelerde taşıyıcı duvarların kaldırılması nedeniyle binada çökme yaşandığını dile getiren Aluçlu, şunları kaydetti:

"Taşıyıcı duvar, burada kolon görevi görüyordu. Burası yığma bina olduğu için bütün duvarlar taşıyıcı anlamına geliyor. İki dükkan arasındaki duvar kaldırıldığı zaman taşıyıcılık görevi sona ermiş oluyor ve üzerinizdeki kat, yıkılıyor. Buradaki şansımız yaşam üçgeninin oluşması, o yüzden can kaybımız olmadı. Buradan kentin yerel yöneticilerinin ders çıkarması gerekiyor. Çünkü olası depreme kenti hazırlamamız gerekir."

Binada herhangi bir tadilat yapılmadan önce belediyeden izin alınması gerektiğini kaydeden Aluçlu, "Binanın sahibinin ne belediyeye ne de bir teknik elemana yani inşaat mühendisine danışmadan kendi inisiyatifinde hareket ettiği bir sonucu yaşıyoruz. Burada tadilat yapılırken ya bir teknik eleman desteğinin alınması gerekiyordu ya da belediyeye müracaat ederek gerekli önlemi alması gerekiyordu. Burada bir anlamda kaçak bir işlem söz konusu." dedi.

Vehbi Aluçlu dan bina girişlerine deprem dayanım raporları asılsın önerisi!

Aluçlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Artık yeni döneme geçmeliyiz. Bu anlamda da binaların girişine deprem dayanım raporları asılmalı, nasıl asansör kimlik belgesi asılıyorsa binanın da deprem kimlik belgesi olmalı. Binanın güvenli mi, değil mi olduğunu kanıtlayacak bir belgenin yerel yönetimlerden alınarak, binanın girişlerine asılması, o binada daire satın alacaklar için ön bilgi olması açısından çok faydalı olacak."

Malatya'da çöken binada tadilat yapan işletmecinin ifadesi ortaya çıktı!


Geri Dön