29 / 03 / 2024

Vergi borcu yapılandırma için son gün bugün!

Vergi borcu yapılandırma için son gün bugün!

Vergi yapılandırma sürecinde elektronik ortamda başvuru yapmaması gereken ancak bu kuraldan habersiz olan mükelleflere tanınan 2. fırsat için başvuru dönemi sona eriyor. Vergi borcu yapılandırma için son gün bugün...



Vergi borcu yapılandırma için son gün bugün!

Torba Yasası'nın 2014 yılının Eylül ayında yürürlüğe girmesi ile birçok vergi borcuna yapıladırma fırsatı getirilmişti. Yapılandırılabilecek vergiler arasında emlak ve çevre temizlik vergisi de bulunuyordu.


Bu kanun ile yapılandırma başvuruları 31 Aralık 2014 tarihine kadar yapıldı. Ödemeler ise 2 Şubat 2015 tarihi itibariyle başladı. Yapılandırma sürecinde başvurular vergi dairesinden veya internet üzerinden yapılabiliyordu. 


Ancak muhtelif kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilcileri, yeminli mali müşavirler ve serbest mali müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişileri, yeniden yapılandırma hakkından yararlanmak için elektronik ortamda başvuru yapamıyorlardı. 


Bu kuraldan habersiz internet üzerinden başvuru yapan mükelleflere yapılandırma için 2. fırsat tanındı. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir genele yayımlandı;


"Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasında, borçlu olunan her vergi dairesine ayrı ayrı başvuruda bulunması gerekirken tek vergi dairesine ya da borcunun bulunmadığı vergi dairesine başvuranlar ile yanlışlıkla internet üzerinden başvuru yapanlara yeni bir hak tanındı.


Yasa gereğince, muhtelif kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilcileri, yeminli mali müşavirler ve serbest mali müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişileri, yeniden yapılandırma hakkından yararlanmak için elektronik ortamda başvuru yapamıyorlardı. Ancak bu grupta yer alan mükelleflerin bir kısmının internet üzerinden başvuruda bulundukları, bu nedenle yapılandırma hakkından yararlanamadıkları tespit edildi. 


Birden fazla vergi dairesine borcu bulunan bazı mükelleflerin de her bir vergi dairesi yerine sadece birine başvurdukları için borçlarını yapılandıramadıkları belirlendi. "


Mükelleflerin 30 Nisan 2015 tarihine kadar başvuruda bulunmaları halinde borçları yeniden yapılandırılabilecek. Buna göre vergi borcu yapılandırmalarında 2. fırsat için son gün bugün.



Vergi borcu yapılandırma 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön