26 / 04 / 2024

Volkswagen Manisa’ya yatırım kararı aldı!

Volkswagen Manisa’ya yatırım kararı aldı!

Remax 7Tepe’den Mert Başaran Volkswagen’in Manisa’daki yatırım kararını yorumladı. Peki Volkswagen’in yatırım kararını nasıl okumak lazım?



Son aylarda yaşanan Volkswagen'in Manisa yatırım kararı ve bazı global şirketlerin Kütahya,,Eskişehir, Balıkesir gibi Anadolu’nun çeşitli köylerinde OSB’ler etrafında yer almaları büyük yatırım bütçeleri oluşturmaları , bana 2001 devalüasyonunu hatırlattı:

O zamanda devalüasyonda, biz Türkler varlıklarımızı panikle satıp 1,5 milyon TL’den dövize geçerken yabancılar döviz satıp Türk varlıklarına saldırmışlardı (daha altı sıfır atılmamıştı). Maalesef ülkemizin makus talihi yine son 2 yılda yine bir kriz ve devalüasyon oldu yine biz Türkler panikle  7 TL’ye kadar dolar alırken yabancılar döviz satıp Türk varlıklarını almaya başladılar.

Buna örnek sadece Volkswagen ya da diğer bazı yabancı şirketlerin arazi ve sanayi yatırımları değil Bist 100 deki  banka hisselerinin 1 yılda bazı hisselerdeki yüzde 70’e  varan artış ve yabancı alımlarına artısına bakınca yabancıların ilgisini görebiliyoruz.

Warren Buffetin "sokaklardan kan akarken alım zamanıdır" sözü aklıma geliyor ve bu dönemde alanların 2001’den sonraki gibi ciddi kar edeceklerini düşünüyorum. Özellikle devletin büyük yatırım yapmayı planladığı, sanayileşecek ucuz iş gücü, ucuz arazi ve bol teşvikin olduğu Kütahya, Balıkesir, Eskişehir, Manisa şehirlerinde bazı bölgelerin geleceğin yıldızı olacağını öngörüyoruz.

Bir zamanlar Gebze, Çorlu, Çerkezköy aynı evrelerden geçti şuan m2 fiyatları ortada. Yatırımcıların geleceğin Çerkezköy, Çorlu, Gebze’lerini yakalamaları, öngörmeleri çok önemli. Yıllar önce İstanbul’a gelen iki kardeş aynı para ile biri Pendik’te bir daire almış öbür kardeş ise İkitelli OSB’nin etrafında aynı para kadar arazi almış. Ev alanın bugün sadece bir evi varken öbür kardeşin bugün 80 milyon liralık 40 dükkânı var.

 

Bekleyecek vakti ve vizyonu olanlar için Volkswagen’in bu yatırımı aslında inanılmaz bir işaret. Biz yıllardır yatırımcılarımıza İstanbul, Bursa büyüyor sanayi zamanla güneye doğru kayacak diye uyarmamıza rağmen bu bölgeler yatırımcılarımıza yeteri kadar inandırıcı gelmiyordu. Ama dünyanın en büyük şirketlerinden birinin herkesin inandığı İstanbul dibi bir bölgeye değil Manisa’nın bir köyüne yatırım yapması bize söyleyecek söz bırakmıyor. Bu haber konuşulmaya başladıktan sonra müşterilerimiz bizi arayarak biz sizi dinlemedik ama galiba yabancılar sizi dinlemiş diye espriler yaparak 1 yıl önce alacakları fiyatının 2 -3 katına bölgelerde yer soruyorlar.

Vizyon geleceği görebilmektir, bu kadar büyük global şirket yanılıyor olamaz. Bahsi geçen, devletin büyük projeler yapacağı noktalarda 50-100.000 TL’lere alacağında 5-10 dönüm araziler bir gün size veya çocuklarınıza milyon dolarlık fabrika verebilir. Kurtköy, Gebze, Çorlu, Çerkezköy, Yalova, Silivri gözlerimizin önünce kaçtı bu sefer kaçırmayalım, krizi fırsata çevirip bu fırsat dönemde alım yapalım. Bu dönemde alım yapanlar kriz bittiğinde çok güzel günler görecek; unutmayın, gecenin en karanlık anı; sabaha en yakın olan zamandır.

Arazi yatırımının karlılığı!

Arsa yatırımı mı, tarla yatırımı mı?


Geri Dön